Oplossing voor onveilige rotonde Weverstraat!

Het is een dossier wat inmiddels ook al jaren loopt; de onveilige situatie bij de rotonde Brabantweg-Weverstraat. Het dubbel fietspad bij de afslag Weverstraat zorgt door het hoogteverschil en de hoge snelheid van fietsers vanuit de richting Oeffelt regelmatig voor onveilige situaties. Iets wat de mensen uit de buurt al jaren aangeven bij de gemeente en haar oproepen tot het oplossen van deze situatie. Mede op initiatief van de VVD is een permanente oplossing in zicht: een fietstunnel!

De gemeenteraad heeft in het verleden, mede op voorzet van de VVD, gevraagd om een onderzoek ‘quick scan’ naar goede oplossingen voor deze onveilige verkeerssituatie bovenop de tijdelijke maatregelen die toen door het college ook al genomen zijn.

De uitslag van de quick scan gaf eigenlijk 2 reële opties:

  1. Leg een fietspad aan de zuidzijde van de Brabantweg, kosten ongeveer € 500.000,-.
  2. Leg een tunnel aan zodat het rotonde verkeer niet meer geconfronteerd wordt met de fietsers, kosten ongeveer € 2.000.000,-.

Het college stelde in haar voorstel optie 1 als voorkeur voor. Daar is de VVD het echter niet mee eens omdat dat het probleem van overstekende fietsers op de rotonde blijft bestaan. De situatie wordt er daarmee dus effectief niet veiliger op.

Als het om veiligheid gaat, dan is de VVD van mening dat dat ook wat mag kosten. De VVD was dan ook van meet af aan voor oplossing 2 middels een rechte, goed verlichte tunnel. Daarmee scheidt je de verkeersstromen en is de situatie voor eens en voor altijd goed opgelost. In januari 2016 hebben wij ook al een opiniestuk geschreven en de gemeente opgeroepen dit te realiseren.

Mede op ons initiatief heeft de oppositie tijdens de afgelopen raadsvergadering een motie ingediend. Uiteindelijk werd de motie door 5 partijen ondersteund en hebben wij het college de opdracht gegeven in principe uit te gaan van de tunnel-oplossing, daar een begroting voor te maken en met concrete cijfers terug te komen naar de raad.

Kortom: we gaan met dit dossier eindelijk in de goede richting, maar we zijn nog niet aan de finish, wordt vervolgd