Petitie voor 2x2 baans N271 aangeboden aan gedeputeerde

Afgelopen week heeft de Provincie Limburg medegedeeld de tijdelijke maatregelen op de N271 te ‘verwijderen’. De provincie geeft daarbij aan dat veiligheid voorop staat. Niets is feitelijk minder waar: de gedeputeerde heeft namelijk besloten de barrières te vervangen door betonnen stootbanden, ook wel ‘broodjes’ genaamd; de barrières tussen de 2 banen verdwijnen dus helemaal niet! Wat gaat er dan nu eigenlijk precies gebeuren op korte en lange termijn?

Op maandag 17 oktober jl. was gedeputeerde Geurts (PvdA) in Gennep om een toelichting te geven op de huidige tijdelijke maatregelen op de N271 tussen Gennep en Heijen. Ook werd gesproken over verkeersmetingen die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden en de permanente oplossingsmogelijkheden voor de Gennepse rondweg. Voorafgaand aan de bijeenkomst nam de gedeputeerde de tijd om met onze VVD fractievoorzitter Janine van Hulsteijn over de Actie N271 en de protestrit die enkele weken geleden heeft plaatsgevonden te spreken. Daarbij nam hij graag de petitie in ontvangst die op dat moment door ruim 1500 mensen was getekend. Zijn reactie was echter helder: tot aan de definitieve herinrichting van de weg (in 2018) zal hij de tijdelijke maatregelen met andere barrières handhaven.

Wij blijven het onbegrijpelijk vinden dat de Provincie van achter het bureau in Maastricht besluiten lijkt te nemen over de verkeersveiligheid hier en daarbij ons aller belastinggeld uit het raam gooit. De tijdelijke maatregelen zullen tot aan de start van de herinrichting meer dan een half miljoen kosten. Nog voor de winter van dit jaar zal de Provincie de middengeleiders vervangen door de genoemde betonnen blokken. Daar bovenop komen de kosten voor de permanente oplossing: de voorkeursvariant zal tussen € 7 en € 9 miljoen gaan kosten. Dan hebben we het over een 2x1 baans weg met minimaal vijf nieuwe rotondes. 

Een 2x2 baans weg met 80 km/uur en het landbouwverkeer gewoon zoals vanouds op dezelfde weg kost € 6,5 miljoen. Zonder overbodige rotondes zou het zelfs nog goedkoper en overzichtelijker voor automobilisten kunnen worden!

Onderstaand kunt u de presentatie downloaden en zelf alle details nalezen.