Duurzaamheid bevorderen door afschaffen leges

Een gemeentelijk beleid dat inspeelt op lokale initiatieven om duurzaamheid te bevorderen kunnen wij als VVD Gennep zeer toejuichen. De voorbije jaren hebben de inwoners van onze gemeente al goede stappen gezet, maar wij wilden en willen nog steeds al deze initiatieven nu nog een duwtje in de rug bieden.

Al te vaak vormt gemeentelijke rompslomp een hobbel voor burgers en ondernemers om duurzaamheidsmaatregelen te nemen aan hun woningen of panden. Juist bij investeringen die een bijdrage moeten leveren aan de toekomst van onze samenleving vraagt de gemeente Gennep geld voor een vergunning. Wij zijn van mening dit beleid niet bevorderlijk is en niet past bij de doelstellingen op gebied van duurzaamheid die wij ons zelf stellen.

Kortom: wij wilden dat het College van burgemeester en wethouders ging onderzoeken (naar voorbeeld van Amsterdam) of voor bijvoorbeeld een periode van twee jaar, geen leges geheven kunnen worden over vergunningsaanvragen ten behoeve van duurzame investeringen en de uitkomsten hiervan voor te leggen aan de gemeenteraad.

Even voor de beeldvorming, het college heeft recent aangegeven dat we de gestelde doelen van het milieubeleidsplan bij lange na niet gaan halen in onze gemeente! Dan denken wij bij de VVD "dat kan niet, en we zullen dus extra inspanningen moeten leveren om die doelen toch te halen'! Vandaar ook ons amendement.

Maar hoe bizar, behalve de PvdA wilde niemand ons idee steunen en wel omdat ze dachten dat het niet kon! Gek hé? In Amsterdam kan het wel en werd dit idee unaniem aangenomen!

De VVD begrijpt er dan ook helemaal niets van, zelfs een onderzoek hiernaar wilde het college en de raad niet omarmen, maar andere ideeën om de doelstellingen wel te halen kwamen er ook niet. Lijdzaam kijkt men dus toe hoe we de gestelde doelen dus niet gaan halen .. Het coalitieakkoord heet 'DOEN' .... maar schijnbaar niet op het gebied van milieu helaas, onbegrijpelijk.