VVD maakt met 1 klap de begroting voor Gennep sluitend!

Afgelopen maandag ging de raadsvergadering over de begroting van de gemeente Gennep voor 2017. Wat krijgen we aan geld binnen en waar geven we ons geld aan uit? Het college stelde ons een begroting voor met daarin een tekort van ongeveer 250.000 euro. Het college wilde dus meer uitgeven dan ze binnenkrijgen in 2017...

Dat mag van de regelgeving eigenlijk helemaal niet. Inkomsten en uitgaven van de gemeentelijke overheid moeten in evenwicht zijn. De toezichthouder van de gemeente, de provincie, laat het echter heel incidenteel wel toe en dus wilde het college van die mogelijkheid gebruik maken. Het tekort van een kwart miljoen zou dan bijgeplust worden door een greep te doen uit de gemeentelijke spaarpot.

De VVD vindt dit niet de route om te lopen. Wij zouden zeggen "haal de broekriem aan en geef minder uit en hou je spaargeld intact voor slechtere tijden". Met dank aan de coalitiepartijen en de voormalige coalities is onze gemeentelijke spaarpot de laatste jaren namelijk al flink geslonken.

Nou zat er volgens de VVD in de voorgestelde begroting een flinke post die er wat ons betreft niet in thuis hoorde namelijk te betalen vakantiegeld ter hoogte van euro ongeveer 337.000,-. 

Volgens de VVD hoorde die post helemaal niet in de begroting voor 2017 te staan maar dient hij ten laste te komen van het huidige boekjaar 2016. De betalingsverplichting is immers ontstaan in 2016!

Daarom diende de VVD een amendement in om die post uit de begroting te halen. En wat gebeurde er?

Het college erkende haar fout, omarmde ons VVD amendement en nam het meteen over. Dat betekende dat met de klap van de hamer door de voorzitter, ons VVD amendement er voor zorgde dat de begroting letterlijk in 'in 1 klap' sluitend was geworden en dat gaf SP wethouder Peter Lukassen dan ook volmondig toe!

Kortom: het VVD amendement maakte het begrotingsvoorstel sluitend met zelfs een klein overschot. Dat is zoals het hoort en zoals de VVD het ook wenst!