Aanleg vlonder: geld in de Niers gooien?

Tijdens de raadsvergadering van 12 december 2016 heeft besluitvorming plaatsgevonden over de aanleg van een vlonder (wandelpromenade) langs de Niers en herinrichting van de Genneperhuisweg en de Haspel. Hiermee is een investering gemoeid van ruim € 800.000,-. Een besluit zonder enige visie voor de toekomstige invulling van dit braakliggende terrein.

De projectontwikkelaar die eerder een overeenkomst met de gemeente sloot over ontwikkeling van het gebied (met o.a. realisatie van een zorghotel en appartementen) heeft zich al maanden geleden terug moeten trekken. Realisatie bleek niet haalbaar.

De gemeente Gennep had voor het totale project een provinciale subsidie van ruim twee ton verkregen. Aan deze subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden die betrekking hebben op de realisatie van bepaalde doelstellingen en een uiterlijke realisatiedatum. Voor wat betreft de toekomstige invulling van de locatie Gennepermolen zijn er op dit moment geen concrete plannen of initiatieven. Het voorstel om toch alvast een vlonder aan te leggen, in combinatie met rioleringwerkzaamheden en herinrichting van de Genneperhuisweg en Haspel, lijkt dan ook vooral ingegeven door de wens de provinciale subsidie te behouden.

De VVD Gennep heeft, evenals de PvdA, tegen het voorstel gestemd. Naar onze mening dient eerst concreet te worden welke invulling aan het gebied gegeven kan worden (inclusief overeenkomst met een projectontwikkelaar), voordat wij als gemeente overgaan tot investeringen in de openbare ruimte. Door nu de vlonder alvast aan te leggen 'spannen wij het paard achter de wagen'. Wij weten immers nog niet of de vlonder past in de toekomstige plannen van het gebied. Daarnaast is het nog onzeker of met de aanleg van de vlonder aan de voorwaarden van de provinciale subsidie voldaan wordt, mogelijk moet de verleende subsidie alsnog terugbetaald worden.

Helaas hebben de coalitiepartijen, gesteund door het CDA, toch ingestemd met de aanleg. Wij hopen dat de aanleg uiteindelijk een toegevoegde waarde zal hebben, maar wijzen er op dat hier net zo goed sprake kan zijn van “geld in de Niers gooien”. Wij betreuren dat de gemeenteraad er voor heeft gekozen dit besluit nu te nemen.