Aurora Kaas - biologisch pareltje in Ven-Zelderheide

Het maandelijkse werkbezoek van de onze fractie vond deze keer plaats bij Aurora Kaas in Ven-Zelderheide. Opgericht onder de naam ‘De Dageraad’ en tegenwoordig onder de naam Aurora is dit de biologische kaasmakerij die Harry en Janny ten Dam in 1980 zijn begonnen. Met 11 VVD’ers en FDP’ers mochten wij een kijkje achter de schermen nemen in Ven-Zelderheide en in Kranenburg-Nütterden waar het bedrijf sinds enkele jaren een tweede vestiging heeft. Een zeer geslaagd (en lekker) werkbezoek!

© VVD Gennep

In Ven-Zelderheide werden we ontvangen door Harry ten Dam. Nadat we allemaal hygiënische kleding aangetrokken hadden, kregen wij een rondleiding langs de productielijn. Harry liet ons alle stappen van de productie zien, beginnend bij het aanleveren van de biologische melk tot aan het verwerken tot verschillende soorten kaas. Waar het bedrijf onder leiding van Janny tot 1998 nog een eigen winkeltje aan de Vensestraat had en daar diverse zuivelproducten verkocht, is het bedrijf inmiddels voornamelijk gespecialiseerd in de productie van kaas.

Tijdens de rondleiding vertelde Harry dat uitbreiding op gegeven moment bedrijfstechnisch wenselijk, maar door omstandigheden in Ven-Zelderheide niet mogelijk was. Aurora was toen al zeer populair bij Duitse klanten. Vandaar dat werd besloten het familiebedrijf gedeeltelijk naar een bedrijventerrein in Kranenburg-Nütterden op 10km afstand van Ven-Zelderheide te verplaatsen. Daar staat nu al enkele jaren een zeer moderne en innovatieve kaasopslag.

Hier liet Harry ons ook de nieuwste kaassoort van Aurora zien: het “Achterhooks Dearntjen”. Uiteraard werd het werkbezoek afgerond door een proeverij van de verschillende kaassoorten. Het is niet elke dag dat wij tijdens een bezoek het eindproduct kunnen proeven.

Kortom: een zeer geslaagd en lekker bezoek bij Aurora. Echt een biologisch pareltje in Ven-Zelderheide!

Voor iedereen die nu zelf ook eens deze biologische kaas wil proeven: Aurora kaas is op verschillende plaatsen in Gennep, bijvoorbeeld bij ‘Juuls Kruidenhoekje’ te koop en daarnaast ook te bestellen in de webshop.