Berno Schouten

© VVD Gennep

Mijn naam is Berno Schouten en ben geboren op 9 augustus 1976 in Ressen toen nog gemeente Bemmel echter als gevolg van de verstedelijking nu Gemeente Nijmegen.

Een bijzondere interesse heb ik in de Agrarische sector waardoor ook mijn studie keuze hier op is gevallen. In 2000 heb ik mijn studie Agrarisch bedrijfskunde met succes afgerond. De interesse voor de Agrarische sector is niet uit de lucht komen vallen aangezien ik veel vrije tijd in en de handen uit de mouwen heb gestoken in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders. 

Na mijn studie ben ik bij een agrarische accountantskantoor gaan werken. Hier heb ik vijf jaar gewerkt waarbij ik in de laatste jaren met name actief geweest als bedrijfskundig adviseur tuinbouw. Daarbij heb ik een brede kennis op het gebied van economie en financiĆ«n opgedaan. 

Na vijf jaar als werknemer heb ik de stap gemaakt naar zelfstandig ondernemer en ben nu nog steeds actief als bedrijfskundig adviseur in met name de agrarische sector. Door toenemende vraag van mijn cliĆ«nten ben ik daarnaast ook mijn administratiekantoor gestart. 

Naast mijn kennis in de agrarische sector, economisch, financieel en bedrijfskundig gebied heb ik het kader van verduurzaming van de agrarische sector ruime ervaring in de elektriciteit- en gasmarkten, zon- en windenergie, geothermie en alternatieve brandstoffen, niet zijnde fossiel. 

De Nederlandse land- en tuinbouw is een zeer belangrijke sector voor de Nederlandse economie. We zijn tweede voedselexporteur in de wereld. Alleen de Verenigde Staten voeren meer agrarische producten uit. Daarnaast zorgt de sector ook nog eens voor 60% van het handelsoverschot, 10% van het BNP en 10% van de banen. De sector verdient dan ook de volle aandacht van onze partij. 

Verdere intensivering van de land- en tuinbouw in Nederland; alleen zo behouden wij onze koppositie als tweede voedselexporteur in de wereld en zijn wij in staat om een leidende rol te pakken in het voedselvraagstuk. Biologische landbouw, stadslandbouw en andere vormen van landbouw zullen hun plaats behouden in het spectrum maar zij zijn niet in staat om in de huidige vraag naar voedsel te voldoen. Intensivering van de landbouw zal nodig zijn om in de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel te kunnen voldoen. 

Ook in de gemeente Gennep verdient de agrarische sector voldoende aandacht. De rol van de overheid moet terughoudend zijn en de administratieve lasten beperkt. 

Naast de aandacht voor de agrarische sector zet ik me samen met mijn collega VVD-ers in om de overtuiging uit te dragen dat vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale gerechtigheid en de gelijkwaardigheid van alle mensen de fundamenten behoren te zijn van elke samenleving. 

Ook ben ik in mei 2014 gekozen als lid van het bestuur van de VVD Gennep.