Camperplaatsen, algemeen belang?

De gemeente Gennep heeft op dit moment 15 camperplaatsen in de openbare ruimte die voor campertoeristen gratis te gebruiken zijn. Bij het oorspronkelijke besluit daartoe heeft de VVD destijds al de nodige bedenkingen geuit en aangegeven dat dit door recreatieondernemers aangeboden behoort de worden en geen taak van de overheid is. Maar de plaatsen kwamen er dus toch. Sinds 1 juli 2012 is de Wet Markt en Overheid (WMenO) van kracht waarmee concurrentievervalsing door overheden (dus ook gemeenten) ten opzichte van ondernemingen wordt tegen gegaan. Nu blijkt dat het aanbieden van gratis camperplaatsen in strijd is met deze wet en de gemeente aan de gebruikers minimaal de kosten moet doorberekenen. Naast de investering voor het aanleggen van de plaatsen zijn er kosten van schoonmaak, onderhoud en toezicht.

Onlangs is de gemeente zelfs door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) – die toezicht houdt op de naleving van de wet - er op gewezen dat zij deze wet hiermee overtreed. In plaats van het dus aan de wet te voldoen en het beheer van de camperplaatsen aan ondernemers over te laten wil het College van Gennep nu deze wet gaan omzeilen. Hoe dat kan? Door het aanbieden van de camperplaatsen als dienst aan te wijzen die wordt uitgevoerd “in het algemeen belang”.

In de commissie Bestuur & Organisatie van 15 februari 2016 is dit voorstel van het college besproken. Door de Recron en een recreatieondernemer werd bij de behandeling ingesproken. Beiden gaven aan dat lokale ondernemers in de sector graag de exploitatie van de camperplaatsen ter hand willen nemen. Ze ondervinden op dit moment zware concurrentie van de gratis door de gemeente beschikbaar gestelde camperplaatsen. Uiteraard zou dat betekenen dat de gebruikers een vergoeding voor het gebruik moeten gaan betalen, net zo als dat op een camping het geval is.

De VVD fractie steunt de inbreng van Recron en de ondernemers. Oneerlijke concurrentie door de gemeente moeten wij niet goedkeuren en zeker niet faciliteren met een raadsbesluit. In de genoemde commissievergadering hebben wij dit standpunt duidelijk naar voren gebracht.

Tijdens de komende raadsvergadering zal de VVD het voorstel amenderen met als doel het “aanwijzingsbesluit” voor wat betreft de camperplaatsen geen doorgang te laten vinden.

Gennep is niet de enige gemeente die overtredingen van de wet probeert te omzeilen met de aanwijzing “algemeen belang”. Volgens schatting maakt 90% van de gemeenten in Nederland zich hier schuldig aan. Reden waarom de Tweede Kamerleden Ziengs (VVD) en Verhoeven (D66) met een initiatiefvoorstel proberen dit oneigenlijk gebruik door gemeenten (en andere lagere overheden en overheidsbedrijven) aan te pakken en te verhinderen. De VVD Gennep wil dus als vooruitlopend op dit initiatiefvoorstel nu al een streep trekken door de omzeilende beweging van de gemeente Gennep inzake deze camperplaatsen en ze daar te laten waar ze horen, bij de recreatieondernemers!