Lidl: VVD eist uitleg van wethouder Welles

Er is nog heel veel verwarring en onduidelijkheid omtrent de omgevingsvergunning aan de Lidl. Onlangs werd het bezwaar van belanghebbenden door de Commissie van Beroep en Bezwaar gehonoreerd en burgemeester en wethouders ‘veroordeeld’ tot het herroepen of ‘her motiveren’ van de oorspronkelijke omgevingsvergunning. Nu heeft het college daarbij gekozen voor her motivering, ondanks het feit dat de wethouder in juni 2015 aangaf de komst van de Lidl eigenlijk niet te zien zitten.

Een bijzonder interessant dossier voor de VVD Gennep. Immers, wij staan voor faciliteren van ondernemers die zich nieuw in de gemeente Gennep willen vestigen. Dus ook de Lidl is wat ons betreft welkom. Echter moet de gemeente ook naar het winkelaanbod en de spreiding kijken. Wij willen bijvoorbeeld leegstand voorkomen. Daarnaast moet gewoon naar alle omgevingsaspecten zoals overlast voor omwonenden, de toekomstige parkeersituatie en toegankelijkheid voor vrachtauto’s worden gekeken. Vandaar dat de VVD afgelopen dinsdag verduidelijking eiste van het college inzake de mogelijke vestiging van de Lidl aan het Europaplein in Gennep.

De vragen die we aan het college hebben gesteld waren o.a.

  1. De parkeersituatie na vestiging: De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met de Lidl die tot gevolg heeft dat de gemeente zich tegen betaling door de Lidl verplicht in de nabije omgeving extra parkeerplaatsen te realiseren. Wij willen weten op welke locatie en binnen welke termijn de parkeerplaatsen er gaan komen?


    Uit het antwoord van het college bleek dat de gemeente vijf jaar de tijd heeft voor realisatie maar dat deze 11 parkeerplaatsen al op kortere termijn aan de Prins Bernhardlaan moeten komen. Onduidelijk is of belanghebbenden hier bezwaar op kunnen aantekenen. Wethouder Welles moest het antwoord op die vervolgvraag schuldig blijven…

  2. Er wordt in de plannen voor de Lidl gesproken over een groenvoorziening tussen de nieuwbouw en Duivenakkerstraat: Hoe wordt dit gerealiseerd? En hoe staat het met de groene uitstraling van het Europaplein?

    Deze plannen zijn volgens wethouder Welles nog niet concreet. Hij gaf de toezegging dit met de Lidl te bespreken en daarbij de bezwaren van de direct omwonenden mee te nemen om overlast te beperken. Onduidelijk blijft of de groenvoorziening überhaupt mogelijk wordt als er primair moet worden voldaan aan alle parkeereisen. De VVD vreest het ergste voor de omwonenden.


    Over het Europaplein werd duidelijk: de groene uitstraling blijft aan de randen van het plein, het midden op het plein blijft uiteraard leeg i.v.m. evenementen. Onduidelijk is of er bomen moeten verdwijnen voor het laden en lossen of extra parkeerplaatsen.


  3. Laden en lossen moet drie keer per dag via het Europaplein: is dit überhaupt mogelijk, welke overlast ontstaat er en wat te doen tijdens evenementen?


    Wethouder Welles gaf aan dat bevoorrading inderdaad 3x per dag via de parkeerplaats Europaplein gaat plaatsvinden, waarbij dit volgens hem technisch niet ideaal is en het wel wat stuurmanskunst vereist van de vrachtwagenchauffeur. Hoe dan ook, het moet volgens het college wel kunnen. Tijdens evenementen is het de verantwoordelijkheid van de Lidl hoe bevoorrading gaat plaatsvinden. Het algemene gevoel van de commissie was dat dit ter plaatse gewoon voor grote problemen gaat zorgen omdat het niet mogelijk is in de praktijk.

Na alle beantwoording wilde de VVD ook weten of het risico bestaat dat de blauwe zone op het hele Europaplein – dus ook op de achterste rijen die nu nog voor langparkeerders zijn – wordt toegepast. Er kwam vanuit het College geen echte toezegging, alleen de opmerking dat uitbreiding van de blauwe zone niet wenselijk is.

Veel vragen over de inhoud… maar ook het proces kwam ter sprake: Heeft het College – met wethouder Welles die eerder zei tegen de Lidl te zijn – overwogen op voorstel van de Commissie Bezwaar en Beroep de omgevingsvergunning te herroepen? Ondanks alle argumenten van de Commissie gaf de wethouder aan dat hij niet wist of het college de vergunning had kunnen herroepen. Een onbegrijpelijke reactie! Dit geeft aan dat het College niet eens onderzocht of overwogen heeft het te herroepen!

De commissie bleef heel erg kritisch en liet overduidelijk blijken niet tevreden te zijn met de totale gang van zaken, waarbij de raad ook kansen heeft laten liggen en te weinig de regie heeft gepakt. Desalniettemin is er een algeheel ongemakkelijk gevoel en dreigt er bij de volgende raadsvergadering een gezamenlijke motie die het college op zal dragen het besluit tot het afgeven van de omgevingsvergunning te herroepen.