Buitenproportioneel aantal bijstandsgerechtigden zorgwekkend!

Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar werd over onze bijstandsuitgaven gesproken. Het aantal bijstandsgerechtigden stijgt in heel Nederland, echter in de gemeente Gennep stijgt het aantal harder dan gemiddeld in Nederland. Een zorgwekkende situatie. Het is inmiddels zo erg dat wij onder een regeling van de Rijksoverheid vallen voor gemeentes waar de bijstandsuitgaven meer dan 5% hoger zijn dan de standaardvergoeding die de gemeente krijgt van Den Haag.

De VVD wil snel duidelijkheid over waarom het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Gennep zo buitenproportioneel stijgt. SP-wethouder Lucassen gaf in de raad aan dat er enerzijds meer statushouders zijn - maar daar hebben veel gemeente mee te maken - en dat er anderzijds oorzaken zijn waar ze nog niet helemaal uit zijn. Dat baart nog grotere zorgen!

Wat ons betreft moet het College meer werk maken van het verminderen van het aantal bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld door deze groep nog beter te begeleiden naar werk. Immers, werk is de beste garantie om uit de bijstand en armoedeval te raken! De wethouder zou hierbij veel beter moeten inspelen op nieuwe banen in onze gemeente, bijvoorbeeld bij de nieuwe werkgever op De Brem.

Bijstandsgerechtigden die werk weigeren omdat ze er niet genoeg op vooruit gaan vertonen wat de VVD betreft asociaal gedrag. Ook al verdien je slechts een beetje meer dan je aan bijstand zou ontvangen, dan nog vindt de VVD dat je die baan aan moet nemen. Doe je dat niet, dan dien je wat ons betreft gekort te worden op je uitkering.

Wij zijn hier niet voor niets zeer kritisch op. We willen dat zo veel mogelijk mensen een baan hebben. Dat lukt niet door als werkzoekende of gemeente achterover te leunen. Samen maken we onze samenleving en dat valt soms niet mee, zeker niet als je in de bijstand zit. Bijstandsgerechtigden moeten de kans pakken om weer op eigen benen te staan en de gemeente moet ze nog beter begeleiden naar werk!