Bouwbeleid: meer regels voor onze inwoners

Elke gemeente is wettelijk verplicht om bouwprojecten te controleren, vandaar dat de gemeenteraad op maandag 20 april sprak over een actualisatie van het bouwbeleid. Dat bouwbeleid omvat alle richtlijnen en regels voor het toezicht vanuit de gemeente op het bouwen. Een voorstel waar wij als VVD ons helaas niet in konden vinden omdat het plan naast de minimaal noodzakelijke regels, extra zware regels oplegt die overbodig zijn.

In het bouwbeleidsplan stelt het College namelijk voor om de toetsing van bouwprojecten volgens de meest zware controles uit te voeren. Dat wil zeggen dat de gemeente alles gaat controleren, dus ook als je een schuur gaat bouwen of een dakkapel. De vraag is waarom de gemeente deze nieuwe keuze maakt? 

Ten eerste blijkt ineens dat wij de afgelopen jaren een beleid hebben gehad dat niet volgens de geldende wettelijke vereisten was. Dat wil zeggen de gemeente heeft de afgelopen jaren in strijd met de wet gehandeld. Een feit waar wethouder Welles, ondanks navraag vanuit de VVD, niet op wilde ingaan. Begrijpelijk want dat is natuurlijk een pijnlijke en gênante vaststelling!

Ten tweede kiest een meerderheid van de raad voor samenwerking met de gemeente Venray. Dat heeft nu dus letterlijk tot gevolg dat wij het beleid gaan volgen zoals Venray dat heeft. Als oppositie raadsfractie hebben wij dus weinig keuze hierin terwijl Gennep achter Venray blijft aanlopen. Ook dit was een punt waar wethouder Welles niet op in wilde of kon gaan. 

En dan is er nog een derde reden voor het College om meer geld uit te geven aan controles en iedere burger die ook maar iets wil gaan bouwen lastig zal gaan vallen. Volgens het College is deze zwaarste vorm van controle noodzakelijk om de woonkwaliteit in de gemeente Gennep te garanderen. Naar mening van de VVD leven wij in een prachtige gemeente en hebben wij momenteel een uitstekende woonkwaliteit. Burgers van onze gemeente hebben niet te maken met enorm slechte woonomstandigheden. We kunnen best trots zijn op wat we hebben, en dit ondanks dat de afgelopen jaren nauwelijks op woonkwaliteit is gecontroleerd! 

Blijft de conclusie dat dit socialistische College van Gennep kiest voor een zware regulering van alle bouwprojecten. Er is op navraag van de VVD bewust gekozen om ver boven de landelijke normen te gaan. Waar wij als gemeente de afgelopen jaren bewust hebben ingezet op minder regels gaat dit College en de coalitie van SP-D66-Kern de burgers weer lastig vallen. Dit is paternalistisch gedrag van de overheid: zich met iets bemoeien waar je niet mee bezig hoeft te zijn, wat burgers ook wel zelf kunnen doen! 

Opnieuw blijkt dat dit een College is waar wij als dé liberale stem van de gemeente Gennep niet op één lijn zitten. Reden voor ons om samen met het CDA tegen dit beleid te stemmen!