Cultuurbeleid in Gennep... van blijspel naar drama

Wethouder Lucassen (SP) had een werkelijk een prima voorstel voor een cultuurbeleid naar de raad gestuurd en de VVD wilde voorstemmen maar wat begon als een blijspel eindigde in een drama...

Het cultuurbeleidsplan bevatte een aantal pijlers zoals een jaarlijks fonds voor kunst in de openbare ruimte, een cultuurcoach en een extra steun voor podium Roepaen.

Het voorstel was om jaarlijks euro 25.000 te spenderen voor kunst in de openbare ruimte. Dat lijkt op het eerste gezicht veel maar volgens wethouder Lucassen is dat weinig in vergelijk wat andere gemeentes daar aan uitgeven. Bovendien profileert de gemeente Gennep zich als toeristische gemeente en daar hoort een verzorgde en aantrekkelijke openbare ruimte bij wat de VVD betreft en daar is dus geld voor nodig. 

In 2013 heeft de gemeente met euro 10.000 het particulier initiatief voor 'Stone Hands' op de rotonde N271/Zwarteweg gesteund. Inmiddels is er een ander particulier initiatief voor het kunstwerk 'Sculptuur Genneperhuis' op de rotonde N271/Nijmeegseweg. De VVD diende dan ook een amendement in om, in navolging van de bijdrage aan Stone Hands, ook dit initiatief te steunen met euro 10.000 uit het nieuwe fonds voor kunst in de openbare ruimte. Het college vond het een prima idee en nam het amendement over. Normaal hoeft er dan niet meer gestemd te worden maar dat wilde de raad nu wel en helaas voelde geen enkele andere partij, behalve de SP, de behoefte om dit amendement van de VVD te steunen.  

En toen werd het blijspel een drama...

Want de raad presteerde het om dik 3 uur te neuzelen en daarin met allerlei amendementen het prima voorstel zodanig te verbouwen dat er vrijwel niets meer van overbleef.

De cultuurcoach ging uit het voorstel. Daar was de VVD het wel mee eens. Die coach zou voor de scholen binnen onze gemeente als 'aanjager, makelaar en expert dienen voor cultuureducatie'. Wat de VVD betreft volledig onnodig. Dat doen de scholen al jaren goed zelf en daar krijgen ze specifiek geld voor vanuit de rijksoverheid. Dus moet de gemeente zich helemaal niet bemoeien met iets wat al goed gaat zonder ingrijpen en moet er geen geld worden uitgegeven aan een nieuwe, overbodige organisatie.

Erger was dat het fonds voor kunst in de openbare ruimte werd geschrapt. Daarmee verdwijnt dus ook de kans om onze openbare ruimte nog aantrekkelijker te maken voor onze inwoners en gasten. Een foute keus voor een toeristische gemeente wat de VVD betreft.

Ook verdween helaas de extra steun voor podium Roepaen uit het voorstel. Roepaen is een pareltje binnen onze gemeente. Een podium als Roepaen trekt veel bezoekers naar onze gemeente die het hier levendig maken en geld uitgeven bij onze middenstand. Podium Roepaen draagt wat de VVD betreft dan ook bij aan onze toeristische aantrekkelijkheid en levendigheid. Maar het kwam anders door een amendement van D66 dat gesteund werd door de PvdA en nota bene door de SP. De SP fractie viel daarmee hun eigen SP wethouder Lucassen in de rug, onbegrijpelijk...

Al met al resulteerde het aannemen van al die amendementen in een voorstel dat nog maar een schim was van het oorspronkelijke voorstel. De VVD kon dan ook niet anders dan tegen dit geamendeerde voorstel stemmen en dat terwijl we aan het begin van de avond dachten 'voor' te gaan stemmen.

De raad wilde cultuurbeleid... de raad heeft nu cultuurbeleid... maar de wethouder, stakeholders en de gemeentelijke organisatie kunnen er werkelijk niets mee door toedoen van de raad.... gĂȘnant!