Businesscase: 150 asielzoekers - 5 jaar - locatie Huys Heijen

Maandag 4 april besprak de raadscommissie het voorstel tot het realiseren van een 'aanvullende opvanglocatie' voor het COA, het AZC Huys Heijen. Alhoewel de avond zonder ‘gedoe’ plaatsvond was het inhoudelijk maar ook qua imago absoluut beschamend voor de lokale politiek. Opnieuw werden er door het college geen antwoorden gegeven op vragen die door bewoners en politici terecht zijn aangekaart. Er werd bij de antwoorden gedoken, ontweken en de bal onterecht terug gekaatst naar de raad. Het enige concrete antwoord kwam vanuit het COA: "Wij hebben voor de gemeente Gennep op dit moment een businesscase voor de locatie Huys Heijen voor opvang van minimaal 150 mensen voor de periode van 5 jaar!".

Het belangrijkste punt voor de VVD was de volgende quote uit het raadsvoorstel: "onvoldoende draagvlak zet de haalbaarheid onder druk". Wij wilden van het college weten of het hierbij gaat om politiek draagvlak in de gemeenteraad of dat de burgemeester hiermee aangeeft dat wat hem betreft draagvlak door de inwoners van Heijen essentieel is. Dat zou je dan bijvoorbeeld met een referendum in Heijen kunnen onderzoeken. Een antwoord wilde de burgemeester hierop, ook na herhaald vragen, niet geven... Een aanfluiting richting de inwoners van Heijen.

Bij de druk bezochte bewonersavond in Heijen bleek een hele grote meerderheid van de inwoners tegen een AZC op Huys Heijen te zijn. Waarom wordt zo’n avond georganiseerd als je er als politiek vervolgens inhoudelijk niets mee doet? Is het dan alleen een grote PR-stunt geweest en hadden de inwoners dan toch gelijk met hun kritische opmerking dat het toch al besloten was en deze avond enkel pro forma werd georganiseerd? Wat de VVD betreft moet het zo zijn dat als een meerderheid van Heijen ‘nee’ zegt dan gaat het AZC er dus ook niet komen op Huys Heijen! Wij moeten als volksvertegenwoordigers immers luisteren naar de mening van onze inwoners en dan daar ook oprecht iets mee doen.

Maar ook over andere zaken bleef het vaag en onduidelijk: hoeveel mensen passen er nu daadwerkelijk in de bestaande bebouwing van Huys Heijen? Moeten er bij opvang van 150 mensen containers op het terrein bij worden geplaatst? Veel vragen en geen antwoorden...

Terecht werd er ook gesproken over omkoping van de inwoners: het idee van de gemeente en enkele raadsfracties om mensen in Heijen van een AZC te overtuigen of voor hun partij zieltjes te winnen door in ruil iets aan te bieden, zoals een kunstgrasveld voor VV Heijen, is wat ons betreft hypocriet. Elk dorp heeft recht op goede voorzieningen zonder een drukmiddel van een AZC! Nieuwe investeringen in de lokale voorzieningen mogen geen Trojaans paard worden waaruit een AZC tevoorschijn komt.

Tijdens een discussie over de veiligheid werd glashelder dat aanvullende politie pas wordt aangevraagd als er calamiteiten zijn - dan is het kwaad dus al geschied. Voor de rest is er dag en nacht beveiliging op het terrein - maar niet vanuit het COA, de beveiligers worden ingehuurd door de eigenaar van Huys Heijen. Dan weet u als inwoner bij wie u terecht kunt! Overigens werd er ook niets gezegd over de minimale kwaliteitsvereisten van de beveiliging, zoals certificering.

Conclusie:

Voor de VVD was al deze onduidelijkheid aanleiding om te zeggen dat dit voorstel op deze wijze niet naar de gemeenteraad door kon ter bespreking. Helaas gingen SP, D66, Kern en CDA hier wel mee akkoord. Op 18 april is dus de raadsvergadering over dit voorstel. Het is aan de inwoners van Heijen om tot die tijd de andere partijen te overtuigen tegen dit raadsvoorstel te stemmen. Stuur uw argumenten tegen het AZC naar alle raadsleden zodat er geen 150 asielzoekers naar Heijen komen. De VVD zal, conform de wens van de meerderheid van de aanwezigen op de inwonersavond in Heijen tegen het voorliggende raadsvoorstel stemmen!