WERKEN
Op maandag 12 januari jl. hebben de gedeputeerde Twan Beurskens en de voorzitter van FDP-Niederrhein een manifest over grensoverschrijdende samenwerking ondertekend.
De Limburgse provinciebestuurder Twan Beurskens wil een proef starten om Nederlandse werklozen met lichte drang aan een buitenlandse baan te helpen. Uiteindelijk moeten werklozen, volgens de lijsttrekker van de VVD bij de Provinciale Staten verkiezinzen, ook verplicht worden te solliciteren in het buitenland.
Nu moet een werkzoekende een passende baan accepteren binnen een straal van 100 kilometer van zijn woonplaats. Maar dat geldt niet als die baan net over de grens in Duitsland of Belgiƫ ligt. 'Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen, op 70 kilometer afstand. Dat is toch vreemd', aldus Beurskens (VVD), gedeputeerde van Economische Zaken. Gemeenten kunnen wel bijstandsgerechtigden verplichten over de grens te gaan werken. Een nieuwe wet die sinds 1 januari van kracht is, biedt hun die mogelijkheid.
De VVD Gennep vindt het goed dat Twan Beurskens in de regio Venlo met deze proef start. Veel grensgangers werken al jarenlang tevreden in Duitsland. Veel mensen in Nederland hebben echter angst, vanwege taal maar ook regelgeving. Op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en de erkenning van diploma's zijn er verschillen.
WINKELEN
Volgens marktonderzoeker GfK doen Nederlanders die in het grensgebied wonen hun boodschappen steeds vaker in Belgiƫ en Duitsland. In het bericht staat dat vorig jaar 37,8 procent van de huishoudens in het Duitse grensgebied gemiddeld 10,7 keer boodschappen deed bij onze oosterburen. De gemiddelde besteding per bezoek bedroeg 34,28 euro. Vroeger gingen de Nederlanders vooral naar Duitsland om benzine te tanken. Tegenwoordig is de grens weggevallen en is een bezoek aan Kleve of Goch net zo normaal als een bezoek aan Nijmegen.
SAMENWERKING
De burgemeesters van de gemeentes Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch, Mook en Middelaar en Weeze hebben de kansen van een grenzenloze economie onderkend en het rapport 'Van achterland naar kloppend hart' laten opstellen. Ligging, bereikbaarheid en omgevingskwaliteiten geven deze regio economische potentie. Daarom willen de burgemeesters projekten op het gebied van agrarische bedrijven, de voedselverwerkende industrie, recreatie en toerisme stimuleren. Verder willen de burgemeesters ook het geven van buurtaalonderwijs in het voortgezet en beroepsonderwijs bevorderen.
De VVD Gennep juigt dit initiatief van de burgemeesters toe en hoopt dat zij snel met concrete projekten komen!