Inwoners kiezen voor Land van Cuijk!

Er is een duidelijke voorkeur voor regionale samenwerking met het Land van Cuijk. Maar liefst 53% van de mensen koos bij de peiling op onze website voor de buurgemeenten ten westen van Gennep. Wat de VVD Gennep betreft een glashelder signaal in een periode waar de coalitiepartijen en het Gennepse gemeentebestuur zeer intensief willen gaan samenwerken met Venray. Een ontwikkeling die de stemmers van onze peiling niet zien zitten!

Aanleiding voor de peiling op de website www.vvdgennep.nl waren de plannen van de gemeenten Gennep en Venray om op het gebied van operationele aangelegenheden en bedrijfsvoeringstaken te fuseren. Dit wordt als logische stap gezien omdat we als gemeente gedwongen samen moeten werken met Noord-Limburg als het gaat om zorg en welzijnstaken. Maar ook bij dit punt moeten we vraagtekens zetten omdat Mook/Middelaar wél de vrijheid heeft om los van Noord-Limburg samenwerking te zoeken in Gelderland.

Alhoewel geen sprake kan zijn van een 100% representatieve stemming hebben in totaal wel meer dan honderd mensen hun mening gegeven op de vraag "Met welke gemeente/regio moet Gennep volgens u gaan samenwerken?". En het resultaat mag er zijn: zoals aangegeven kiest 53% voor het Land van Cuijk!

Deze regio met als samenwerkingspartners vooral Boxmeer en Cuijk grenst aan Gennep door aan de overkant van de Maas te liggen. Op economisch en onderwijs gebied werken de regio’s Maasduinen en Land van Cuijk nauw samen. Ook voor de zorg heeft Gennep te maken met bijvoorbeeld het Maasziekenhuis en de huisartsenpost in Boxmeer.

Maar ook voor Bergen en Mook/Middelaar werd gekozen, bij elkaar opgeteld komen onze buurgemeenten in de Maasduinen op 26% van de stemmen. Een belangrijke en goede tweede plek, maar ook een opvallend resultaat. Immers, vier jaar geleden werd de geplande fusie van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar afgeketst door sterke tegenstand. Gedurende de afgelopen jaren heeft Mook/Middelaar bewust gekozen voor samenwerking met de regio Nijmegen. Er zijn vergaande samenwerkingsafspraken gemaakt met de gemeente Heumen. Waar Gennep voor de zorg naar Noord-Limburg en dus Venlo kijkt heeft Mook gekozen voor Nijmegen. Dit terwijl de gemeente Gennep o.a. bij de INTOS samenwerkt met Mook. De samenwerking met Bergen is in dit opzichte in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd ondanks de herindelingsperikelen. De gemeenten Bergen en Gennep werken binnen de Regio Venlo op diverse onderwerpen samen. Daarnaast heeft Gennep samen met Bergen en Mook/Middelaar de Strategische Regiovisie die gericht is op een integrale ontwikkeling van de Maasduinen. 

Het blijft daarom merkwaardig dat de gemeente Gennep alleen voor samenwerking met de gemeente Venray kiest. 

De gemeente Venray zelf, maakt in een raadsinformatiebrief van 6 januari 2015 duidelijk dat zij ook de samenwerking zoekt met 

  • de gemeente Venlo (vooral op strategisch niveau) omdat het stedelijk karakter van de gemeentes zo goed bij elkaar past
  • de gemeente Horst aan de Maas. Deze samenwerking richt zich ook op operationele aangelegenheden en bedrijfsvoeringstaken. 

De VVD Gennep heeft al langer grote twijfels bij de gekozen samenwerking met Venray. Samenwerking op het gebied van operationele aangelegenheden en bedrijfsvoeringstaken betekent toch vooral samenwerking op het uitvoeringsniveau. Tussen Gennep en Venray liggen echter de gemeentes Bergen aan deze kant en Boxmeer aan de andere kant van de Maas. Het is dus veel logischer samenwerking op operationeel niveau aan te gaan met deze gemeentes. Temeer omdat deze gemeentes in ongeveer dezelfde situatie verkeren als Gennep: een plattelandsgemeente aan de rand van de provincie!

De wens tot samenwerking met Venray is te begrijpen, maar het spreekwoord zegt toch "beter een goede buur dan een verre vriend"!