Kwijtschelding voor kleine ondernemers?

Tijdens de raadsvergadering van 17 december jl. sprak de gemeenteraad over de belastingverordeningen voor het komende jaar 2015. Een belangrijk onderwerp over de lokale gemeentelijke heffingen voor de burgers van de gemeente Gennep. Ook voor de VVD hét moment om aandacht te vragen voor de ondernemers en dit keer met name kleinschalige ondernemers.

Uit de verordeningen blijkt namelijk dat de gemeente bij het kwijtscheldingsbeleid voor inwoners met een laag inkomen geen rekening houdt met mogelijke financieel slechte situaties waar ondernemers in terecht kunnen komen. Het betreft ondernemers die geen BV of NV of dergelijke rechtsvorm hebben maar als natuurlijke persoon werken. Denk dan bijvoorbeeld aan éénmanszaken en ZZP’ers (o.a. in de zorg en de bouwsector). Dit zijn kleine ondernemers die het momenteel veelal heel lastig hebben door de economische omstandigheden. Met de huidige verordeningen komen ze niet in aanmerking voor vrijstelling of kwijtschelding van lokale heffingen in tegenstelling tot andere burgers van de gemeente die daar wel voor in aanmerking komen.

Volgens de VVD is dit een rechtsongelijkheid! Deze ondernemers hebben het wellicht nog wel slechter dan andere burgers van de gemeente en dus moeten ook zij in aanmerking kunnen komen voor vrijstelling dan wel kwijtschelding wanneer ze onder een bepaald bestaansminimum zitten.

VVD Motie voor regionale aanpak van dit probleem

Door VVD’er Fred Knigge is dit al aangesproken in de commissievergadering die voorafging aan het raadsdebat. Toen werd gesproken over een mogelijk overleg in regionaal verband met buurgemeenten. Helaas werd tijdens die commissievergadering echter ook duidelijk dat dit overleg er op korte termijn niet zou gaan komen. Vandaar dat de VVD in de raadsvergadering van 17 december jl. een motie heeft ingediend om het College de opdracht te geven vóór 1 juli 2015 al dan niet in regionaal verband hier toch beleid op te ontwikkelen. Er moet dan een terugkoppeling aan de raad volgen met een raadsvoorstel waarin deze rechtsongelijkheid zal worden opgelost.

De motie werd door alle fracties gesteund en ook de wethouder gaf aan dat hij graag met de motie onder de arm naar de andere gemeenten zal gaan.