Aandacht voor bedrijven in de grensregio

VVD Tweede Kamerlid Michiel van Veen uit Cuijk maakt zich samen met collega Han Ten Broeke sterk voor de economische situatie in de grensregio Nederland-Duitsland. Samen hebben de twee VVD Kamerleden afgelopen week schriftelijke vragen gesteld aan VVD minister Henk Kamp van Economische Zaken over Nederlandse bedrijven die zich in toenemende mate aan de Duitse kant van de grens vestigen.

De economische ontwikkeling van de grensregio van Maasduinen en Niederrhein is ook een aandachtspunt voor de samenwerking tussen de VVD Gennep en de FDP Goch. In de regelmatige overleggen die wij met onze Duitse liberale vrienden hebben wordt o.a. gesproken over de grensoverschrijdende infrastructuur en de vraag hoe we bedrijven uit beide landen met elkaar in contact kunnen brengen. Wij proberen samen met de FDP de grensregio sterker op de regionale en nationale kaart te zetten en dit lukt ook door samenwerking met onze VVD Tweede Kamerleden.

Met de nu gestelde vragen willen Michiel van Veen en Han Ten Broeke van minister Kamp een reactie op verschillende krantenberichten waarin duidelijk wordt dat Nederlandse bedrijven verkassen. Ze vragen expliciet aan de minister wat dit volgens hem zegt over het Nederlandse investerings- en vestigingsklimaat. Ook moet de minister aangeven of hij de ontwikkeling dat Nederlandse bedrijven in de grensregio’s gaan investeren aan de andere kant van de grens herkent. Er moet duidelijk worden welke signalen de minister en het ministerie van Economische Zaken hierover hebben ontvangen en welke gevolgen dit heeft voor de werkgelegenheid in Nederland.

Om ook te kijken naar de oorzaken voor deze ontwikkeling moet de minister ook antwoord geven op de vraag hoeveel internationale bedrijven Duitsland als vestigingslocatie verkiezen boven Nederland en waarom. Onze VVD Kamerleden vragen o.a. wat het gemiddeld verschil in grondprijs tussen de grensgemeenten in Nederland en in Duitsland is en of dat een mogelijke oorzaak kan zijn. In principe wil de VVD dat de minister in kaart gaat brengen hoe het Nederlandse vestigingsklimaat in de grensregio’s verschilt van Duitsland en België en vragen ze van hem om de oorzaken en gevolgen van de verschillen te duiden.

Tot slot is inmiddels bekend dat de Duitse overheid heel bewust – en met aantrekkelijke voorwaarden - op zoek is naar Nederlandse bedrijven en dus wil de VVD weten of Nederlandse ambtenaren ook Duitse en Belgische bedrijven over de grens benaderen met het aanbod om zich in Nederland te komen vestigen.