ZZP-ers in Gennep beter faciliteren!

De VVD Gennep zet zich in voor de lokale ondernemers in de gemeente Gennep. Wij werken aan een liberaal en ondernemersvriendelijk klimaat waardoor bedrijvigheid meer kansen heeft in onze gemeente. Op dit moment is er echter nauwelijks economische vooruitgang mede doordat ondernemende inwoners en bedrijven worden geremd door de gemeente of niet worden gefaciliteerd. Dat de Gennepse wethouder EZ Lucassen in een half jaar tijd tot nu toe slechts 2 werkbezoeken heeft gebracht aan lokale ondernemers getuigt niet van een kordate voortvarende aanpak.

Een bijzonder aandachtspunt voor de VVD zijn kleine ondernemers, Zelfstandige Professionals en ZZP’ers. Bij elkaar opgeteld zijn deze ondernemers in onze gemeente een van de grootste werkgevers. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zetten hun talenten en creativiteit om in de flexibiliteit en de productiviteit die we nodig hebben om onze welvaart te vergroten. Zzp’ers leveren zo een grote bijdrage aan de welvaart van ons land. Zij ondernemen voor eigen rekening en risico en moeten zelf zorgen voor hun pensioen en verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daar staan - geheel terecht! - fiscale voordelen tegenover zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Soms laait de discussie over die fiscale voordelen voor zzp’ers op. De VVD vaart in die discussie op een helder kompas: zzp’ers die voor eigen rekening en risico zelf hun boontjes doppen, verdienen de ruimte om te ondernemen, en zeker geen straf. Wat de VVD betreft is er geen fundamenteel probleem met zzp’ers, maar wel met de zware lasten en verplichtingen waar werkgevers tegenaan lopen als zij iemand in vaste dienst willen nemen. Zaken als de loondoorbetaling bij ziekte en de re-integratieverplichtingen na arbeidsongeschiktheid maken werkgevers kopschuw om mensen een vast contract te geven.

Natuurlijk moet schijnzelfstandigheid worden aangepakt. Schijnconstructies stralen negatief af op de hardwerkende zelfstandigen die er zelf in vrijheid voor kiezen om te ondernemen en hun bedrijf te laten groeien. De zzp'er is geen probleem, maar een broodnodige oplossing.

Voor de gemeente Gennep zet de VVD daarom in op het faciliteren van zzp’ers die echt aan de slag gaan en willen ondernemen. Immers, een eigen onderneming starten kan ook een goede manier zijn om uit een uitkeringssituatie te komen, de VVD wil dit stimuleren.