Begroting 2015: Een liberale inbreng!

Ik neem u even mee terug naar de behandeling van de Voorjaarsnota in juli 2014. Toen heeft de VVD deze coalitie van SP, Kern en D66 vergeleken met een driewielertje met weinig lucht in de banden. De VVD had vandaag bij de begrotingsbehandeling dan graag willen spreken over een groeiproces: van bijvoorbeeld een driewieler naar rijtuigje waar SP en Kern het juk dragen en D66 overduidelijk nog steeds op de bok zit en opvallend de 2 werkpaarden de D66-kant opstuurt.

Maar de voorliggende situatie is te serieus en ernstig zodat wij niet kunnen kiezen voor een dergelijke luchtige inbreng. Voor ons ligt nu de eerste begroting van een links socialistisch college, genaamd ‘Dit doen we’. Een begroting van de SP wethouder die moet worden gedragen door de SP. Kijkend naar alle verkiezingsbeloftes van de SP en de macht die ze nu formeel hebben moet deze begroting nu dus eindelijk de frisse wind in de Gennepse politiek brengen... en de titel is dan ook veelbelovend… maar wat is dit ‘DOEN’ nu precies? …

  • DOEN of Niet-doen: Er wordt gesproken over een betere samenwerking met de gemeenteraad, maar als we kijken naar het aanleveren van deze begrotingsstukken dan was dit een werkelijk gênante vertoning en beneden alle peil! Is volgens de socialistische principes DOEN het te laat of niet volledig informeren van de democratische volksvertegenwoordigers? Immers, pas afgelopen week hadden we als raad alle stukken compleet en konden we toen pas het totaalplaatje bekijken. Hoe moet je als raadslid door zo’n manier van werken de burgers van Gennep vertegenwoordigen? Deze eervolle taak wordt dankzij dit NIET-Doen bijna een onmogelijke opgave.
  • Doet dit nieuwe college dan wel aan duidelijkheid? Zoals u weet nemen wij als VVD de behandeling van de begroting altijd zeer serieus en we zijn er dan ook vol overgave met onze jonge frisse fractie ingedoken. U hebt aan de hand van onze technische vragen kunnen zien dat wij inhoudelijk en constructief mee willen werken aan de toekomst van onze gemeente. Maar wat het College gaat doen is, ook na alle vragen nog niet helder. De antwoorden op onze vragen hielpen helaas niet bij het scheppen van duidelijkheid. Waar is de visie en wat gaat de coalitie nu eigenlijk doen? Het is de VVD ook na herhaald lezen van de begroting niet duidelijk geworden. Dit College doet sinds het aantreden aan incidentenpolitiek.
  • Nu wil de SP wethouder er voor zorgen dat de gemeentelijke financiële huishouding goed op orde is door een degelijk financieel beleid waarbij koste efficiënt opereren centraal staat (pad 4 aanbiedingsbrief onderaan)

Wat betekent dit dan precies vanuit het socialistisch oogpunt, dus wat doet dit College met het belastinggeld van onze burgers?

  1. Dit College gaat 16.000 euro subsidie aan GESP maar spenderen en daar ook nog eens 200 ambtelijke uren aan besteden, zo komen we op een totaal van dik euro 40.000 aan ontwikkelingshulp inclusief een reisje van euro 4.000 aan Nicaragua in 2015…. Eerlijk is eerlijk, een reisje dat doet het college dan weer wel..
  2. Dit College gaat jaarlijks 160.000 euro uitgeven aan Kunst. En dan lijkt dit veel, tot dat duidelijk wordt wat ze daadwerkelijk gaan doen: 110.000 euro besteden aan ambtelijke uren!
  3. Een nog een afsluitend voorbeeld: Dit College doet aan duurzaamheid en milieubeleid volgens het coalitieakkoord en collegeprogramma. En cijfermatig zijn er ook 110.000 euro begroot voor milieubeleid. Echter: er gaan slecht 6.000 euro rechtstreeks naar klimaatprojecten, daarentegen 90.000 euro naar de gemeentelijke afdeling Leefomgeving. Dit zijn ruim 900 ambtelijke uren: Dat noemen we duurzaam en energiek! [D66 slogan tijdens gemeenteraadsverkiezingen]

De VVD vindt de uitgaven van de gemeente Gennep aan de eigen organisatie nog steeds te hoog. Besparingen op eigen personeel blijven uit, er wordt nog steeds volop ingehuurd en de zeggenschap van de gemeenteraad over de werkorganisatie is sterk ingeperkt. Wat de VVD betreft moet een kleinere, efficiëntere overheid het doel zijn, zodat ‘met minder meer DOEN’ werkelijkheid wordt.

Er is in de gemeente Gennep geen economische vooruitgang mogelijk doordat ondernemende inwoners en bedrijven worden geremd door de gemeente of niet worden gefaciliteerd. De niet concrete zinsnede dat het college gaat proberen bedrijven naar Gennep te trekken is zo algemeen dat we er als raad helemaal niets mee kunnen (CDA motie). De 2 werkbezoeken van de wethouder EZ Lucassen in een half jaar tijd getuigt nu niet van een kordate voortvarende aanpak. Enthousiast en met een positieve uitstraling de paden op en de lanen in met dat rijtuig op jacht naar bedrijven.. dat is DOEN!

Doet men dan niets goed? Jawel hoor. We staan op een bijzonder punt in de tijd, de decentralisaties van de zorgtaken komen er aan. De zorg voor de individuele burger staat daarbij voorop en zal men gaan proberen maatzorg te leveren. Dat is een goede zaak! Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de zorg betaalbaar blijft, ook in de toekomst!

Op z’n plaats zijn vandaag ook complimenten voor de inzet van wethouder Welles, als hét Collegelid dat nieuw is op de Collegebank zien we dat hij in al zijn politieke dossiers probeert zo veel mogelijk draagvlak te vinden in de politiek en de bevolking. Dit werd ook bijzonder positief duidelijk door de beantwoording van de vragen tijdens de commissievergadering. Als constructief advies willen wij hem meegeven om nog vaker vroegtijdig bij alle politiek partijen te polsen hoe bepaalde besluiten zouden vallen. Maak gebruik van de inbreng van alle fracties, wij werken graag met u aan de toekomst van onze gemeente!

Tot slot wil de VVD enige zelfreflectie toepassen. De VVD vervult de oppositierol zoals wij die nodig vinden en vinden passen bij de politieke verhoudingen. Wij hebben bij tijd en wijlen het gevoel door andere fracties niet goed begrepen te worden, althans onze doelstellingen niet altijd goed overkomen . Dat betekent dat wij ons in moeten spannen om onze inbreng op een goede manier te verwoorden. Wij zien de rol en invloed van deze gemeenteraad steeds verder achteruitgaan. Als raadsleden moeten we de rol van volksvertegenwoordiger, ongeacht of je oppositie en coalitiepartij bent, met meer visie en lef oppakken zodat er een gemeente ontstaat die haar inwoners en ondernemers optimaal faciliteert! Dat is doen volgens de VVD!

Janine van Hulsteijn

fractievoorzitter VVD Gennep