Interpellatiedebat Pleinfeesten: Oppositie keurt handelen wethouder af!

Op de tweede avond van de raadsvergadering op dinsdag 14 oktober jl. kwam eindelijk het interpellatiedebat aan de orde over de Pleinfeesten. De oppositiepartijen CDA-VVD-PvdA hadden dit aangevraagd om SP-wethouder Lucassen te ondervragen over het dossier Pleinfeesten. Er kwamen harde conclusies langs tijdens de discussie maar uiteindelijk bleek het voor de wethouder met een sisser af te lopen omdat de coalitiepartijen hun wethouder in het zadel hielden. De oppositie heeft daarentegen de manier van handelen van wethouder Lucassen afgekeurd en aangegeven geen vertrouwen te hebben in hoe hij is omgegaan met dit dossier.

Namens de oppositie werd Lucassen door CDA-fractievoorzitter Ingrid Voncken stevig ondervraagd in de eerste termijn. Lucassen reageerde nauwelijks inhoudelijk op de vragen en twijfels van de oppositie, hij las slechts enkele van te voren voorbereide antwoorden van een A4-tje voor. Het is maar de vraag of hij zich de ernst van de situatie realiseerde en in toekomst beter zal handelen op gevoelige dossiers. Een toezegging die hij dan ook niet durfde te maken.

Daarna was het politieke debat aan de orde. Logisch dat de coalitie probeert hun wethouder te beschermen, maar de manier waarop ze het deden was te triest voor woorden. Zo werd onder meer gesproken over het feit dat alle partijen bij het verkiezingsdebat van de Gelderlander in het voorjaar 2014 hadden toegezegd de Pleinfeesten met € 25.000 financieel te ondersteunen. Dat de coalitiepartijen deze belofte nu breken is voor ons als oppositie en voor vele Gennepse burgers duidelijk. SP-fractievoorzitter Janssen was het daar niet mee eens, hij gaf in de raad tijdens het verkiezingsdebat en het maken van zijn belofte niet te hebben geweten dat het om € 25.000 zou gaan. De vraag is nu of de SP in de verkiezingscampagne beloftes heeft gedaan zonder na te denken over de financiële gevolgen en zonder enige dossierkennis…? Zo lijkt het wel.

Conclusie: Het vertrouwen tussen de wethouder en de oppositie is beschadigd, het handelen van de wethouder is afgekeurd. Hij denkt nog steeds correct te hebben gehandeld, iets waar wij het pertinent oneens mee zijn. Met dank aan de wethouder is het dossier Pleinfeesten nu zowel voor de Stichting Pleinfeesten als organisatie als voor ons als oppositie gesloten, wellicht dat er ooit nog kans is op een nieuwe start. Maar niet anders dan met een ander en beter College van burgemeester en wethouders!