Veiligheidsregio: Financiën niet op orde?

Dat er op dit moment financiële problemen zijn bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord, dat is inmiddels wel bekend. Dat het anders en vooral beter moet in 2015, daar kunnen alle politieke fracties en het College van Gennep zich ook wel in vinden. Maar wie mag nu meepraten over de begroting 2015 en wie eigenlijk liever niet? Dat was een hevig discussiepunt tijdens de afgelopen commissie Bestuur en Organisatie op 29 september jl. Een debat dat ondanks de inhoudelijke urgentie door omstandigheden niet echt op gang kwam. Daarom voelden de drie Gennepse oppositiepartijen VVD, PvdA en CDA de noodzaak om het onderwerp opnieuw aan de orde te stellen tijdens de komende raadsvergadering op maandag 13 oktober.

Op verzoek van de VVD was de begroting van de Veiligheidsregio op de agenda van de commissie geplaatst. Wat was immers gebleken tijdens het politieke zomerreces? Het College van burgemeester en wethouders had op eigen initiatief een positieve zienswijze gegeven op de begroting 2015 en de jaarrekening 2013 van de Veiligheidsregio. Een bevoegdheid die volgens de statuten van de Veiligheidsregio exclusief toekomt aan de gemeenteraad en dus niet aan het college. Dat in praktijk dan het College een voorstel maakt en dit voorlegt aan de raad, die het vervolgens al dan niet goedkeurt, is in dit geval bijzaak, want deze normale procedure is immers bij deze zaak niet gevolgd. De burgemeester gaf tijdens de commissievergadering aan dat hij van mening is dat zijn College conform de regels heeft gehandeld en hij ziet de fout in de procedure bij de gemeenteraad.

En hoe nu verder?

De drie oppositiepartijen VVD-CDA-PvdA willen alsnog een zienswijze indienen vanuit de gemeenteraad. Deze 3 partijen zijn namelijk van mening dat de gemeente Gennep met de kennis van nu niet zou moeten instemmen met de begroting 2015 en wel om de volgende redenen:

  1. De begroting is helemaal niet inzichtelijk, zo is er geen helder overzicht van de doorvertaling van het financiële resultaat 2013 naar de komende jaren. Zolang deze informatie ontbreekt, kan de gemeenteraad geen verantwoord oordeel geven over deze begroting.
  2. Vervolgens geeft het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio in een brief van 10 september 2014 aan dat er een dreigend tekort van € 2,3 miljoen over boekjaar 2014 is. Deze penibele financiële situatie versterkt ons in de mening om nu geen goedkeuring te verlenen aan deze voorliggende begroting 2015. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft wat VVD-CDA-PvdA betreft de financiën momenteel niet op orde. Wij willen van de Veiligheidsregio zo spoedig mogelijk een degelijke en inzichtelijke rapportage te ontvangen van de doorvertaling van de financiële resultaten over 2013, naar een prognose over 2014 en de begroting 2015.
  3. We kunnen eveneens niet akkoord gaan met de begroting omdat de reeds afgesproken ombuigtaakstelling voor 2015 niet gerealiseerd wordt. De reden daarvoor ligt in het feit dat de verlaging van de gemeentelijke bijdrage ter hoogte van de afgesproken € 504.800 direct weer wordt verhoogd met een aantal posten. Dat resulteert vervolgens zelfs in een lichte stijging van de gemeentelijke bijdrage onder de streep! Daarbij is de meest in het oog springende post de onverwachte toename van de kapitaallasten. Het betreft hier immers de kapitaallasten als gevolg van vervangingsinvesteringen. Vervangingsinvesteringen, in tegenstelling tot nieuwe investeringen, maken onderdeel uit van de normale reguliere begroting en zouden niet tot een stijging van de gemeentelijke bijdrage mogen leiden. Mee- of tegenvallers bij vervangingsinvesteringen zouden moeten worden opgevangen binnen de reguliere begroting. Als een dergelijke post leidt tot een verhoging van de gemeentelijke bijdrage kan niet volgehouden worden dat voldaan is aan de ombuigingstaakstelling.

Juist nu problemen benoemen en oplossen

Voor de VVD staat veiligheid centraal en daarom hebben wij de verplichting om nu opnieuw actie te ondernemen zodat we de positie van Gennep binnen de Veiligheidsregio en de veiligheid in onze gemeente verbeteren. Maar dat kan wat ons betreft alleen door transparante besluitvorming bij het beleid en de financiën, en door open communicatie tussen de gemeente en de Veiligheidsregio. De inwoners van onze gemeente moeten kunnen vertrouwen op een proactieve gemeenteraad die misstanden bij de Veiligheidsregio benoemd en ze moeten kunnen rekenen op politici die verantwoordelijk dragen voor de veiligheid van alle burgers.

Wij kijken uit naar de inhoudelijke discussie in de raad en zullen proberen de coalitiepartijen er van te overtuigen dat zij zich moeten aansluiten bij deze opmerkingen t.b.v. de begroting 2015. Immers, dit heeft directe uitwerking op de gemeentelijke financiën en eveneens tot gevolg dat we volgend jaar nog meer budget moeten vrijmaken voor de Veiligheidsregio en dit geld dus niet meer ter beschikking hebben voor andere taken voor onze burgers.

 

Zie ook: De Gelderlander 11 oktober 2014: Limburgse veiligheidsregio 'te duur'

Zet cookies aan om de video te tonen.