Trein naar Venray blijft doordenderen!

Er komt hoe dan ook een ambtelijke samenwerking met Venray, sterker nog: de gemeenten zijn al volop bezig met het uitwisselen van ambtenaren om elkaar beter te leren kennen. Een verkeerd besluit wat de VVD betreft, maar voor de coalitie van de SP met D66 en Kern blijkt dit een juiste keuze!

Dit is de conclusie die we moeten trekken na een stand-van-zaken bericht door burgemeester De Koning op 29 september jl. in de commissie Bestuur en Organisatie. Een te trieste vergadering waarin de partijen ineens alleen technische vragen mochten stellen en door de commissievoorzitter geen enkele politieke discussie werd toegestaan, terwijl dit nou juist de bedoeling is in zo’n commissievergadering!

Als VVD hebben wij al een tijdje ernstige twijfels bij de beoogde samenwerking met Venray. Het is dat we onontkoombaar met Noord-Limburg samen moeten werken als het gaat om de nieuwe taken van zorg en welzijn. Maar het is geheel onlogisch om ook op andere gebieden die samenwerking te zoeken zonder daarbij bijvoorbeeld de gemeente Bergen te betrekken! Een conclusie die ook de Ondernemingsraad van de gemeente Gennep heeft getrokken. In een schriftelijke reactie op de plannen schrijft de OR: “Op het eerste gezicht is de samenwerkingspartner Venray niet logisch. De fysieke afstand is relatief groot. Er is geen sprake van een aaneengesloten grondgebied. De affiniteit van de twee gemeenten met elkaar is niet bijzonder evident. Het samenwerkingsverband zal met 55.000 inwoners door velen nog steeds als klein worden ervaren”. Wat de VVD betreft een helder standpunt waar burgemeester en wethouder mee aan de slag moeten!

Het feit dat politieke discussie schijnbaar onwenselijk was en dus werd beperkt had tot direct gevolg dat ook nauwelijks ruimte was om over gevolgen van de ambtelijke samenwerking te praten. Terwijl de Gennepse burgemeester steeds aangeeft dat er geen fusie zal komen, vernemen we vanuit Venray heel andere geluiden. Zo geeft de Venrayse wethouder Busser afgelopen zomer in de Gelderlander de volgende reactie: “Er is angst voor fusie, omdat het een besmet woord is geworden, maar fusie kan een mogelijk of logisch perspectief zijn”.

Waar is dit SP/D66/Kern-College mee bezig? In de verkiezingscampagne werden o.a. door de SP nog beloftes gedaan dat er geen samenwerking en fusie met Venray zou komen! De VVD Gennep was in de campagne tegen fusie met Venray en blijft tegen fusie met Venray. Wij steunen vergaande regionale samenwerking, maar kijk dan eerst naar je buren!

De oppositiepartijen VVD, PvdA en CDA wilden dit onderwerp voor een principe-discussie op de politieke agenda van de raad zetten, maar daar waren de coalitiepartijen in de commissie op tegen. Vooralsnog blijft de samenwerkings- en wellicht fusie-trein door denderen richting Venray, zonder dat er een halte is in Bergen. Want die zit niet bij het Plan van aanpak voor deze ambtelijke samenwerking!

In de media: De Gelderlander 19 oktober: Twijfels over voordelen samenwerking Venray-Gennep