Dossier Diekendaal; het is gelukt!

Dossier Diekendaal heeft gedurende 40 jaar de politieke gemoederen in Gennep behoorlijk bezig gehouden. Het is dan ook een enorm succes voor VVD en PvdA – die hier de afgelopen jaren aan hebben getrokken – dat er met de raadsvergadering van 08 september 2014 een einde is gekomen aan deze discussie. Als oppositiepartijen hebben we dit onderwerp vanaf 2011 weer ‘permanent’ op de kaart weten te zetten, totdat er nu een definitieve oplossing is gevonden die recht doet aan het standpunt van de bewoners. Wij danken de bewoners van Diekendaal voor hun geduld!

Een historisch overzicht

Na gestart te zijn als een park met recreatiewoningen voor inwoners uit Duitsland, vestigden zich er al snel ook Nederlanders. Sindsdien werd er permanent gewoond, iets dat niet is toegestaan volgens de wet. Maar dat permanent wonen werd gedurende tientallen jaren toegestaan door de gemeente die mensen op die adressen ook gewoon als inwoner inschreef in de gemeentelijke administratie. Ook betaalden de inwoners van Diekendaal, zoals alle inwoners van de gemeente de lokale lasten, zo ook de WOZ-belasting. Zowel de gemeente als de bewoners wisten dus drommels goed dat de feitelijke situatie gedoogd werd maar niemand had daar moete mee. Ook de banken niet die de bewoners van Diekendaal hypotheken verstrekten als ware het 'woningen' in plaats van 'recreatiewoningen'. De waardes van de woningen (en dus ook de WOZ-waarde) waren dan ook gewoon marktconform, immers je mocht er oogluikend permanent wonen.

Totdat....

De gemeente besloot het gedogen van tientallen jaren te stoppen en zeer streng te gaan handhaven. Permanent wonen mocht niet meer, alleen als je een 'persoonsgebonden ontheffing' had en daarvoor moest je aan allerlei voorwaarden voldoen. Met name er al hebben gewoond voor een bepaald jaartal (2003). Dat is natuurlijk geen permanente oplossing, immers wat de doen als je een kind kreeg of een nieuwe partner na 2003? Die mochten er dus niet wonen officieel. Het was dus plak- en knipwerk en geen constructieve permanente oplossing. Het had eveneens als gevolg dat de waarde van de woningen opeens diep daalden, 'woningen onder water' kwamen, spanningen bij de bewoners opleverden en het gebied dreigde weer te gaan verpauperen. Iets dat we in de 70 jaren ook al eens hadden meegemaakt op Diekendaal en dat was niet best.

VVD en PvdA gingen de kar trekken!

Toen de VVD in januari 2011 weer in de gemeenteraad kwam, was Diekendaal een van de eerste en moeilijkste dossiers die we ter hand hebben genomen. Algemeen gezien vindt een VVD-er dat je zelf moet kunnen bepalen waar je woont, in een woning, recreatiewoning, woonboot, boomhut... dat is aan het individu. Uiteraard moet de constructie degelijk zijn en aan bouweisen voldoen, maar voor de rest hebben we daar graag de vrijheid van keuze.

Daarin stonden we in de raad zo goed als alleen. De PvdA en een enkel raadslid van een andere fractie waren het met ons eens. Kortom, de VVD moest samen met de PvdA op zoek naar een meerderheid om dit dossier Diekendaal via een degelijke oplossing in het bestemmingsplan permanent te regelen.

Na jarenlang heel veel uren debatteren, argumenten zoeken en aandragen, sloot uiteindelijk D66 zich aan bij de visie van de VVD en de PvdA en hadden we eind 2013 een doorbraak! Een meerderheid van de raad (VVD, PvdA, D66 en Wiel Timmermans) besloot eindelijk dat er op Diekendaal permanent gewoond mocht gaan worden, te regelen via het bestemmingsplan! Een besluit van de oude raad waar de partijen van nu zich graag mee in het zonnetje willen zetten, maar let op: het besluit werd in 2013 al genomen en op 08 september jl. lag alleen de uitwerking van dat besluit voor. Het is dus te triest voor woorden dat de SP, die helemaal niet heeft bijgedragen aan dit besluit nu staat te verkondigen het allemaal zelf te hebben opgelost. Dit gedrag doet geen recht aan de inzet van de bewoners en andere (oud) raadsleden. Het is gewoon bijzonder misplaatste symboolpolitiek!

Dus wat hebben we op 08 september 2014 besloten?

Er restte enkel nog de uitwerking via een overeenkomst om het traject af te sluiten. Dat heeft vanwege de zorgvuldigheid en de wens om dit dossier zo breed gedragen als mogelijk af te sluiten een paar maanden geduurd. Afgelopen raadsvergadering kwam het laatste stukje aan bod. Je kon als raadsfracties je bedenkingen geven over de te sluiten overeenkomst: de oorspronkelijke voorvechters VVD, PvdA en D66 kregen daarbij gezelschap van de SP en Kern. Enkel het CDA was afwijzend over deze oplossing. Op zich jammer, maar we kunnen stellen dat... na jarenlang gesteggel en gedoe over en weer.... dossier Diekendaal permanent opgelost is en dus gesloten kan worden.

De VVD is hier zeer tevreden over, we hebben er met de PvdA, D66 en leden van Kern hard voor geknokt, er uren in gestoken maar nu is het klaar. Dat scheelt de gemeente en dus alle inwoners van de gemeente Gennep honderdduizenden euro's aan handhavingskosten en op Diekendaal kan men opgelucht ademhalen en weer een normaal vrij leven leiden.