VVD Tweede Kamer blij met proef internetstemmen in het buitenland

Er komt een proef met internetstemmen voor Nederlanders in het buitenland. Die toezegging deed Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) vandaag aan VVD Kamerlid Joost Taverne. Deze eerste stap is goed voor de vele Nederlanders die hier net over de grens in Duitsland wonen!

"Dit is goed nieuws. Het is namelijk de enige manier om Nederlanders in het buitenland effectief mee te laten doen bij verkiezingen in Nederland", stelt Taverne die zich al sinds 2010 inzet om het traditionele stemmen te moderniseren. "Er wonen om en nabij 700.000 kiesgerechtigde Nederlanders in het buitenland. Daarvan stemt ongeveer 5%. Dat is natuurlijk ontzettend weinig en dat komt vooral omdat de traditionele manier – per post – in de praktijk veel te omslachtig blijkt. Ik ben er van overtuigd dat veel meer Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland hun stem uitbrengen als dat via internet kan. Dat maakt het een stuk gemakkelijker."

Taverne vervolgt: "In ons omringende landen worden al langer soortgelijke proeven gedaan. En met succes. Als wij blijven stilstaan is dat achteruitgang. De techniek schrijdt voort en de systemen worden steeds veiliger. Het is belangrijk dat deze vele Nederlanders in het buitenland hun stem kunnen laten horen. Als we verkiezingen hebben met keer op keer een opkomstpercentage van 5% van alle kiesgerechtigde Nederlanders hier, is dat ook funest voor de democratische legitimiteit."

Minister Plasterk heeft zal de Kamer voor het volgende Algemeen Overleg een brief sturen waarin hij uiteenzet hoe de test vorm gaat krijgen.

(Bron: Thorbeckeweb Editie 568 – 12 september 2014)