VVD wil uitleg over declaraties gemeente!

Vlak na het zomerreces werd de Gennepse politiek verrast door het bericht dat het College van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie een elektrische dienstauto willen leasen. Dit om bij te dragen aan een duurzamere gemeente. Een bijbehorend raadsvoorstel is inmiddels door de commissie Samenleving en Milieu 'stop' gezet tot dat er een actualisatie van het meerjarige milieubeleidsplan heeft plaatsgevonden.

In het kader van deze discussie heeft de VVD twee weken geleden verzocht om een overzicht van alle declaraties van de gemeente. Dus zowel reiskosten als overige declaraties. Omdat volgens het College alleen de reiskostendeclaraties van toepassing zijn op het leasen van een elektrische dienstauto werd slechts een beperkt overzicht van dienstreizen-declaraties verstrekt. Het kwam uiteindelijk neer op een jaarlijks bedrag van ruim € 50.000 voor zo'n 100.000km dienstreizen van College en ambtelijke organisatie. Een behoorlijk aantal kilometers, vandaar dat de VVD nu uitleg eist van het College. Wat voor dienstreizen zijn dat? En waren deze wel allemaal nodig gezien de huidige mogelijkheden van digitale communicatie?

Het College weigerde openheid van zaken bij alle overige declaraties. De VVD wil transparantie over mogelijke andere ‘extreme’ uitgaven: denk hier bijvoorbeeld aan lunches of overnachtingen. Reden genoeg voor de VVD om vervolgvragen te stellen!

Het is logisch dat het College voor dienstreizen en overige werkafspraken onkosten heeft en deze moet kunnen declareren. De vraag is echter hoe somber zijn zij in de afgelopen drie jaar - ten tijde van crisis en bezuinigingen - omgegaan met deze mogelijkheid tot declareren. Ten slotte gaat het altijd om het gebruikmaken van belastinggeld van onze inwoners, het is dan ook niet meer dan fatsoenlijk dat het College hierover verantwoording aflegt. Wat de VVD betreft zal het College dit één keer per jaar moeten doen in een openbaar bericht aan de gemeenteraad en alle inwoners van de gemeente Gennep!

Lees hier de Schriftelijke Vragen Inzake Onkosten Declaraties van de VVD Gennep