Stadsmuur: College overschrijdt bevoegdheid!

Op 8 juli jl. heeft het College van burgemeester en wethouders besloten een stadsmuur te bouwen op het nieuwe Jan-Lindersplein in het centrum van Gennep. Het gaat hierbij expliciet om een nieuwe stadsmuur en geen historische reconstructie. Aangezien reconstructie op de historische locatie niet mogelijk blijkt te zijn (volgens extern advies) wordt op een geheel nieuwe locatie een stadsmuur gebouwd en daarbij ‘kunstzinnig’ aangekleed.

In 2008 heeft de meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met een reconstructie van de stadsmuur op de historische locatie. Hiervoor werd door de coalitiepartijen een budget van €100.000 beschikbaar gesteld. Door de gemeenteraad is besloten tot reconstructie van de historische stadsmuur, het College besluit nu tot bouw van een nieuwe stadsmuur die geen enkele betrekking heeft tot het historische deel van de muur. Dit wijkt volledig af van het mandaat dat het College in deze zaak heeft.

De VVD Gennep ziet in deze besluitvorming een schending van de besluitvorming en de bevoegdheden van de gemeenteraad. Het College van burgemeester en wethouders heeft geen mandaat gekregen om €100.000 te besteden aan een stadsmuur op nieuwe locatie met ‘kunstzinnige verfraaiing’. Het lijkt alsof het College met dit besluit buiten de grenzen van de eigen bevoegdheden treedt. De VVD is van mening dat het College van burgemeester en wethouders met het besluit tot verplaatsen van de stadsmuur ook de grens van de eigen bevoegdheid verplaatst!

Om helderheid te krijgen van deze misstanden heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het College. Naast informatie over de bevoegdheden wil de VVD ook verduidelijking over de keuze voor Nijmeegse kunstenaars in plaats van kunstenaars en keramisten uit onze eigen gemeente Gennep. Ook moet het College toelichten waarom in strijd wordt gehandeld met de gemeentelijke aanbestedingsregels. Het lijkt immers dat het College bewust ervoor kiest om het totaal bedrag van €100.000 te splitsen (€50.000 is het limiet voor een onderhandse gunning van dergelijke werkzaamheden) om daardoor een openbare, transparante en dus degelijke aanbesteding te voorkomen.

Beantwoording van de schriftelijke vragen dient binnen 30 dagen te gebeuren. De VVD eist dat tot die tijd geen de uitvoering van het collegebesluit en dus de realisatie van de stadsmuur wordt opgeschort.


VVD Schriftelijke Vragen Inzake Stadsmuur Gennep by Vvd Gennep