VVD wil ombudsman voor Noord-Limburg!

Nu alle gemeenten vanaf 1 januari 2015 te maken krijgen met meer verantwoordelijkheden op gebied van zorg en welzijn door de grootschalige transitie en decentralisaties van AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg is het wenselijk om de functie van ombudsman (ofwel ombudsvrouw) te creëren.

Aanleiding: de decentralisaties van zorg en welzijn!

Op het moment dat er van burgers en ondernemers steeds vaker verwacht wordt dat ze zelf verantwoordelijkheid dragen om problemen in hun sociale omgeving op te pakken moet de gemeente alert zijn op mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Want bij het implementeren van nieuw beleid kan het risico ontstaan dat burgers zich onvoldoende ondersteund of gehoord voelen door hun gemeente. De lokale overheid moet volgens de VVD voorzien in een oplossing wanneer er iets fout gaat in de samenwerking tussen burgers of ondernemers enerzijds en de gemeente anderzijds. Een onafhankelijk advies over het gemeentelijke en regionale beleid kan dan bijdragen aan een beter beleid.

Voordeel van een ombudsman is dat er op constructieve wijze naar oplossingen wordt gezocht in plaats van het standaard toepassen van (vaak grootschalige en kosten intensieve) bezwaarprocedures. Dit maakt dat de ombudsman partijen dichter bij elkaar kan brengen zodat geschillen op een makkelijke manier kunnen worden opgelost.

Eén regionale ombudsman voor Noord-Limburg

Door de functie van ombudsman te creëren wil de VVD ook zorgen voor een betere kader stellende en controlerende rol van de gemeenteraad. Nu wij als gemeente Gennep samenwerken met de overige gemeenten in Noord-Limburg als het gaat om het sociaal domein is het van belang de rol van de eigen gemeenteraad te vestigen en daarbij de integraliteit van het regionale beleid niet uit het oog te verliezen. Daarom wil de VVD dat er in het kader van dit regionaal beleid op gebied van zorg en welzijn gestreefd wordt naar een regionale ombudsman in Noord Limburg (de gemeente Venlo heeft eveneens plannen voor een ombudsman op dit gebied). Een regionale ombudsman moet bijdragen aan een regionale cohesie van beleid en door het regionaal creëren van een dergelijke functie kunnen de kosten over de deelnemende gemeenten worden verdeeld op basis van het aantal inwoners.

Unaniem steun in de gemeenteraad

Dit voorstel heeft de VVD ingediend tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota 2015 in de raadsvergadering op 03 juli jl. en de gemeenteraad heeft zich unaniem uitgesproken voor dit idee. Het College van burgemeester en wethouders heeft nu de opdracht om in de regio Noord-Limburg steun te vinden voor een regionale ombudsman!