Burger moet gegevens zelf beschermen

Zoals aangekondigd heeft de VVD tijdens de raadsvergadering van 23 juni jl. een amendement ingediend over de Basisregistratie Personen. Daarin hebben we voorgesteld dat de gemeenteraad de lijst met 'derden', organisaties aan wie gegevens van burgers worden verstrekt, zelf bepaalt. Dit amendement heeft geen meerderheid in de gemeenteraad gekregen. Dat betekent dat de gemeente de gegevens van haar burgers aan een behoorlijk grote groep derden kan verstrekken. Mocht u dat als burger niet willen, dan moet u nu zelf actief worden!

De gemeenteraad heeft namelijk het voorstel van burgemeester en wethouders in meerderheid overgenomen waarin het college aangaf dat ze als college zelf de lijst wilden vaststellen. Zoals in de gemeenterubriek in de Maas- en Niersbode van 11 juni stond wil de gemeente de gegevens o.a. gaan verstrekken aan ‘curator, sport- en muziekverenigingen of particulieren’.

Zelf uw gegevens als 'geheim' aanmerken en beschermen!

Gelukkig biedt de nieuwe Wet op de Basisregistratie Personen die mogelijkheid deze verstrekking voor u (en uw minderjarige kinderen) te voorkomen. Dan moet u uw gegevens bij de gemeente als 'geheim' aanmerken.

Dat kan in de gemeente Gennep op 2 manieren. U kunt naar het gemeentehuis gaan en het daar bij het loket van de gemeente aangeven. Via het internet gaat het echter sneller. Via deze link maakt u direct de 'bestelling' van de geheimhouding. U hoeft dan alleen nog maar uw emailadres op te geven en op 'afnemen' te klikken. Na de aanmelding bij DigiD, moet u ter controle nog uw adresgegevens invullen. U krijgt dan direct een email van de gemeente dat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Na een paar dagen krijgt u dan met de post de bevestiging dat uw gegevens vanaf nu 'geheim' zijn.

Als u meer informatie over de geheimhouding wilt hebben, komt u via deze link op de gemeentelijk pagina waar het 'product' geheimhouding beschreven is. Op deze pagina hadden we nog graag het overzicht van organisaties waaraan de gemeente bereid is uw gegevens te verstrekken, maar de pagina zelf is verder heel duidelijk!

Gemeente verstrekt wél jaarlijks een overzicht!

In de gemeenteraadsvergadering van 23 juni had de VVD naast het bovengenoemd amendement ook een motie ingediend, dat jaarlijks een lijst met organisaties, die gegevens van mensen uit de Basisregistratie Personen hebben gevraagd, openbaar wordt gemaakt. Na een schorsing van de vergadering voor coalitieoverleg, zegde de burgemeester dit toe waarmee dus nu jaarlijks zo'n lijst wordt aangemaakt. Een winstpunt voor de VVD en voor onze burgers, meer transparantie in het verstrekken van onze gegevens aan derden is daarmee immers een feit!


In de media: