VVD motie: Meer grip op financiën INTOS!

De gemeente Gennep krijgt vanaf 1 januari 2015 te maken met nieuwe taken in het sociaal domein. Alle Nederlandse gemeenten moeten dan de taken voor de drie decentralisatie uitvoeren op gebied van zorg, participatie en jeugdzorg. Tijdens de raadsvergadering op maandag 23 juni jl. heeft de gemeenteraad op voorstel van de VVD Gennep besloten om nog meer controle te krijgen op deze uitdaging.

De decentralisaties en de rol van INTOS

Vanaf 2015 worden alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, een wet die erop gericht is mensen met een arbeidsbeperking weer aan het werk te krijgen. Het gaat om mensen die kunnen en willen werken, maar die daarbij wel ondersteuning van de overheid – de gemeente – nodig hebben. Een belangrijk onderdeel van deze gemeentelijke steun is het lokale bedrijf INTOS: dé Sociale Werkplaats in onze gemeente Gennep!

De gemeenteraad heeft de taak om controle te houden op de financiële stukken van deze organisatie. Hiervoor mocht de raad tot nu toe slechts ‘zienswijzen’ op de begroting van het bedrijf indienen. Dat is dus geen echte controle over de uitvoering en resultaten…

Op voorstel van de VVD – dat door alle partijen unaniem werd gesteund – is tijdens de raadsvergadering besloten dat alle financiële stukken die betrekking hebben op de INTOS in toekomst eerst moeten worden besproken in de financiële controlecommissie van de gemeenteraad: het auditcomité. Deze commissie kan en moet er de komende jaren aan werken dat de raad weer meer inzicht krijgt in waar het geld van de overheid naar toe gaat en welke financiële risico’s er daadwerkelijk zijn. Dat was tot nu toe behoorlijk onduidelijk.

Het auditcomité zal samen met het College van burgemeester en wethouders werken aan betere financiële stukken zodat de gemeenteraad meer grip krijgt op de in- en uitgaves en zo haar controlefunctie beter kan uitoefenen. Gisterenavond is dan ook een belangrijke stap richting goede kaders gezet voor de nieuwe gemeentelijke taken vanaf 2015!

Raad 2014-06-23 - VVD Motie Inzake Begroting IWGM by Vvd Gennep