Personengegevens te makkelijk verstrekt!

Aanstaande maandagavond 23 juni zal de gemeenteraad zich beraden over het vaststellen van de verordening Basisregistratie Personen 2014. Het lijkt op zich een niet zo spannend stuk ….maar niets is minder waar! De VVD ziet in deze verordening een groot risico voor de privacy van onze burgers!

PERSBERICHT VVD GENNEP

Gemeente verstrekt personengegevens van de burgers te makkelijk!

Al sinds jaar en dag registreren gemeentes de gegevens van haar inwoners. Dit is een werkwijze van de overheid waar de VVD Gennep geen bezwaar tegen heeft. Voor de VVD zit het probleem in het verstrekken van deze persoonlijke gegevens aan derde, externe organisaties. De gemeente gebruikt onze gegevens en geeft deze door aan ‘derden’ waarvan de burger geen idee heeft wie dat zijn!

Uit informatie van het College van burgemeester en wethouders blijkt dat derden o.a. zijn: ‘curator, sport- en muziekverenigingen of particulieren’. Kortom daarmee lijkt de gemeente een lijst te hebben met organisaties, instellingen en bedrijven die onder deze categorie vallen. Het College van burgemeester en wethouders is dus bereid te zijn aan vrijwel iedereen onze persoonsgegevens te verstrekken zonder enige argumentatie over de noodzaak. Niet voorgelegd aan de gemeenteraad is de lijst met organisaties die het College geschikt acht om de gegevens te mogen ontvangen. Een uitgebreide lijst met derden dus waar de VVD bij veel organisaties vraagtekens heeft over het gebruik van onze gegevens. Deze gang van zaken is te ondoorzichtig voor de VVD, de gemeenteraad en de burgers van de gemeente Gennep! Een ontwikkeling die ook het College niet zou moeten willen!

Het is volgens de VVD de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad om een zorgvuldige en onderbouwde afweging te maken welke ‘derde’ organisaties deze privé gegevens mogen krijgen. Nu heeft de gemeenteraad in het verleden echter een fout gemaakt: Deze bevoegdheid tot het bepalen van wie de derden zijn is in het verleden ooit overgedragen aan het College van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad heeft zijn verantwoordelijkheid laten varen.

De gemeenteraad is gekozen door de burgers, dus de gemeenteraad heeft de verantwoordelijkheid om voor de burgers op te komen. De VVD wil dat de raad deze plicht weer op zich neemt! Alleen door serieus naar alle instellingen en organisaties te kijken en er een bewuste keuze van te maken wie wel of niet de gegevens mag hebben komt de gemeenteraad op voor de burgers van de gemeente Gennep!

Om die reden zal de VVD tijdens de raadsvergadering voorstellen dat de gemeenteraad en niet het College het besluit neemt over de lijst met ‘derden’. Het lijkt de VVD dan ook niet meer dan redelijk dat de gemeente vooralsnog geen gegevens meer verstrekt aan ‘derden’. Daarnaast zal de VVD voorstellen om jaarlijks een lijst te publiceren van alle organisaties die gegevens hebben opgevraagd bij de gemeente Gennep. Dit komt de transparantie ten goede.

Overigens kan elke burger, die niet wil dat zijn gegevens aan derden worden verstrekt, dit via de website van de gemeente, of persoonlijk aan het loket laten blokkeren. Als de gemeenteraad het VVD voorstel niet zal steunen is dit de enige manier om je persoonlijke gegevens alsnog te beschermen!

Janine van Hulsteijn

Fractievoorzitter VVD Gennep


In de media: