Minister Kamp kijkt naar windmolenpark

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft de VVD Gennep de belofte gedaan om de problematiek rondom het geplande grote windmolenpark net over de grens in Kranenburg op het allerhoogste niveau van de rijksoverheid op de agenda te zetten. Deze belofte deed onze lijsttrekker Janine van Hulsteijn tijdens een debat in Ven-Zelderheide.

Terugblik:

Voorafgaand aan het debat had Janine van Hulsteijn naast de VVD Provinciale Statenfractie al ons VVD Tweede Kamerlid Rene Leegte benaderd over deze vermaledijde plannen voor een gigantisch groot en hoog windmolenpark. Dat resulteerde er in dat de VVD tijdens het debat al aan kon geven dat zij contact had opgenomen met Den Haag en dat verantwoordelijk VVD minister Henk Kamp had toegezegd naar de plannen te zullen kijken. De VVD Gennep staat immers voor: Niet doorschuiven maar aanpakken!

Stand van zaken:

Inmiddels heeft de VVD Gennep per brief een persoonlijke reactie van minister Kamp ontvangen:

De minister heeft in detail naar de plannen van de Duitse gemeente Kranenburg gekeken. Daarnaast heeft het ministerie contact opgenomen met de provincies Limburg en Gelderland en de gemeente Gennep om hen te informeren over welke rechten zij hebben en welke procedures en acties zij kunnen ondernemen om tegen de realisatie van dit park te strijden. Zo is er bijvoorbeeld het Verdrag inzake milieueffectrapportage in grensoverschrijdend verband (ESPOO verdrag tot stand gekomen binnen UNECE, dat is de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties) waaraan Kranenburg moet voldoen. In de praktijk heeft dat verdrag tot gevolg dat de gemeente Kranenburg op grond van de “Gezamenlijke Verklaring Nederland en Duitsland grensoverschrijdende mileeueffectrapportage” moet nagaan of er bij wijziging van het bestemmingsplan mogelijke belangrijke grensoverschrijdende milieueffecten optreden. Recent heeft de gemeente Kranenburg inderdaad de formulieren voor de te volgen procedure gestuurd naar het ministerie en de provincies Limburg en Gelderland gestuurd.

Minister Kamp heeft op verzoek van de VVD Gennep zowel de provincies Gelderland en Limburg als ook de gemeente nader geïnformeerd over de van toepassing zijnde verdragen en verdere regelgeving bij grensoverschrijdende milieueffecten. Hij heeft ook gewezen op de mogelijke te volgen procedures door de lokale overheden. Daarnaast is door het ministerie vastgesteld dat de gemeente Kranenburg zich tot zo ver keurig houdt aan de internationale afspraken.

De VVD is zeer vereerd en dankbaar voor de acties die de minister Kamp in deze zaak tot zover heeft ondernomen. De VVD Gennep voldoet aan verkiezingsbeloftes, dus dit dossier wordt vervolgd!

Janine van Hulsteijn

Fractievoorzitter VVD Gennep


In de media: