Fietstunnel Weverstraat: meteen de schop in de grond!

‘Verkeersveiligheid mag wat kosten!’ Dit was en is nog steeds de overtuiging van de VVD Gennep. Zeker bij de onveilige situatie van de rotonde Brabantweg-Weverstraat hebben wij van begin af aan aangedrongen op definitieve oplossing. Alleen door aanleg van een fietstunnel ontstaat er veiligheid voor fietsende scholieren, werkenden en toeristen en alle andere verkeersdeelnemers.

© IPV Delft

Voor menigeen die hier niet dagelijks fietst een uitleg: De fietsveiligheid op deze rotonde als u Gennep vanuit de richting Oeffelt via de Maasbrug binnen rijdt is al jaren in het geding. Door een dubbel fietspad, een hoogteverschil van fietsers en automobilisten en de (te) hoge snelheid van fietsers vanuit Oeffelt ontstaan er regelmatig onveilige situaties. Creatieve oplossingen en ‘lapmiddelen’ hebben de situatie niet verbeterd en zijn wat ons betreft onvoldoende. Mede op initiatief van de VVD is eindelijk een permanente oplossing in zicht: een fietstunnel!

Deze voorkeursoplossing is bij verre de meest veilige variant omdat je verkeersstromen van elkaar scheidt. Daar staat dan tegenover dat de tunnel ook de meest dure variant is. Hier haal ik graag ons standpunt ‘Verkeersveiligheid mag wat kosten’ weer eens aan. Een rechte, goed verlichte tunnel is de meeste effectieve en veilige oplossing voor een onveilige situatie. Wij willen dus investeren in veiligheid en echte oplossingen!

Afgelopen week presenteerde de gemeente de tekeningen aan de klankbordgroep van omwonenden. Daarin waren veel suggesties van bewoners verwerkt. Helaas nog niet helemaal naar tevredenheid… opnieuw ontstonden er zorgen over fietsveiligheid en de parkeersituatie. Het voorstel van de gemeente is immers een deel van de fietser nog vóór de nieuwe fietstunnel richting het centrum van Gennep te sturen. Achter de Weverflat komen dan dagelijks honderden fietsers en dus is het verstandig om ook hier fietsers en automobilisten zo goed mogelijk van elkaar te scheiden. Voor de gemeente de taak om nog eens goed naar dit onderdeel te kijken. Maar verder vooral lof over de plannen voor de fietstunnel!

Behalve lof echter ook zorgen bij de bewoners: “Als puntje bij paaltje komt zal de gemeente het geld voor de aanleg van de tunnel waarschijnlijk niet beschikbaar willen stellen…” Begrijpelijk! Het woord is uiteindelijk aan de gemeenteraad. De VVD Gennep is hierin duidelijk: Verkeersveiligheid mag wat kosten! Wij zullen niet alleen in de krant, maar juist ook in de raad de aanleg van deze tunnel steunen om daarmee voor eens en altijd een goede, veilige en permanente oplossing te hebben! Wat ons betreft meteen de schop in de grond!

Janine van Hulsteijn

Fractievoorzitter VVD Gennep