De eerste jaarrekening na een jaar lang socialistisch college......

De jaarrekening 2014 is het eerste jaarverslag en zijn dus de eerste jaarstukken na 1 jaar socialistisch beleid in Gennep. En wat heeft dat jaar socialistische beleid ons in Gennep gebracht vraagt u zich wellicht af?

De VVD staat bij een aantal beslissingen van afgelopen jaar nog maar eens even stil:

  1. Allereerst was er in de raad eindelijk een meerderheid om op recreatiepark Diekendaal permanente bewoning toe te staan. Een lang gekoesterde wens van de VVD die na jarenlang knokken eindelijk in vervulling ging. De aanhouder wint!
  2. De Brem is eindelijk verkocht! Ook dat heeft de raad inmiddels besloten en daar is de VVD zeer content mee, alhoewel er op dit dossier ook nog veel onduidelijkheid is.

Tot zo ver het positieve nieuws….. Want om met de leus van de SP te spreken, het is bij de behandeling van dit jaarverslag van 1 jaar college ook tijd om ‘af te rekenen’

  • Zo was er de uitglijder met de Pleinfeesten, de toegezegde steun van D66, SP en Kern aan de Pleinfeesten tijdens de campagne, bleek al snel een leugen. De Pleinfeesten ontvingen een dichte deur en 0 op het rekest.
  • En wat dacht u van de rondweg Milsbeek, we hoefden alleen nog maar even het bestemmingsplan goed te keuren in de raad…..maar het liep anders…
  • Dit college en SP, D66 en Kern meent zich in deze niet te hoeven houden aan gemaakte afspraken met de provincie en de ontzander in deze.
  • Ondertussen lopen de rechtszaken al, (weet u nog ’reken af'?) een blamage van jewelste voor Gennep, ronduit beschamend en dan hebben we het nog niet eens over het akkefietje met de juridische bijstand van de gemeente in dit dossier en het betalen van de rekening van de advocaat…

Maar volgens het college is het zo erg allemaal niet en sluiten we volgens het jaarverslag 2014 af, met een positief resultaat van € 823.000,- waarvan € 797.000 incidenteel. Poeh poeh.

Wat de VVD daarbij opvalt, ligt met name in de paragraaf over de grondexploitaties en de realisatie van programma 6, sociaal domein.

Ten tijde van het opmaken van de jaarstukken was al duidelijk dat er problemenwaren/zouden komen met de realisatie van de Keramiek Experience. Deze zijn echter niet meegenomen in de jaarstukken. De VVD is van mening dat het van realiteitszin en transparantie had getuigd als het college deze negatieve ontwikkeling in de jaarstukken had meegenomen. Volgens de letter van de wet hoeft het niet, maar het was wat de VVD betreft zeer wenselijk en transparant geweest. Zo ook met de problemen op de ontwikkeling Heikant en Brem. Of de voorzieningen allemaal voldoende, waagt de VVD openlijk te betwijfelen, de tijd zal het snel leren. De jaarrekening is wat de VVD betreft op dit vlak dan ook te rooskleurig.

En dan programma 6… hier gaat inmiddels ontzettend veel geld in om. Ook nu wordt weer voorgesteld om € 334.000 over te hevelen naar de bestemmingsreserve sociaal domein… en dat bovenop de budgetoverheveling van €500,000 die de raad al heeft goedgekeurd (waar de VVD ook al tegenstemde). We geven in 2014 een begroot half miljoen niet uit en zetten daar nog eens 3 ton bovenop…. En dat terwijl we op andere programma’s nagenoeg geen geld hebben. Denk aan de euro 6000 voor een quick scan bij de kruising Multimate. Met de afspraak niet uitgegeven gelden in programma 6 niet te laten vloeien in de AVR, beperkt de raad zichzelf ontzettend met haar budgetrecht. De VVD zal bij de Voorjaarsnota dan ook met een motie komen, om in het algemeen niet gebruikte gelden terug te laten vloeien in de AVR. Het college kan dan bij noodzaak met een voorstel naar de raad komen waar we dan over besluiten. De raad moet weer meer het heft in eigen handen nemen! Gewoon doen!

De VVD heeft dus grote kanttekeningen en bezwaren aan deze jaarrekening. Maar het is een terugblik… toch heeft de VVD, samen met het CDA, tegen deze jaarrekening gestemd omdat hij wat ons betreft een verkeerde weergave geeft van de werkelijkheid en op essentiële onderdelen incompleet en niet transparant is. Dat mag wellicht volgens de regels van de financiële verslaglegging, maar is wat ons betreft totaal onwenselijk. Bovendien vinden wij de toevoeging aan de zorgpot op dit moment onnodig. Het beperkt de raad van Gennep teveel in haar financiële armslag en dat moet je niet willen. Wij hebben opgeroepen om het surplus van 2014 over te boeken naar de Algemene Vrije Reserve, maar dat was behalve bij de PvdA en CDA tegen dovemans oren. De raad van Gennep heeft zich dus weer onnodig beperkt in haar budgetrecht. Dom en kortzichtig wat de VVD Gennep betreft.