Fietstunnel Weverstraat: veiligheid en diversiteit!

De gemeente Gennep gaat eindelijk aan de slag met een permanente oplossing voor de verkeersproblematiek op de rotonde Weverstraat. Als VVD Gennep hebben wij herhaaldelijk opgeroepen om fietsers en automobilisten beter te scheiden, bijvoorbeeld door aanleg van een tunnel. Door de unieke locatie van deze tunnel als entree van Gennep heeft de VVD nu ook voorgesteld om bij de uitvoering ook aandacht te creëren voor diversiteit: het wordt een heuse ‘regenboogtunnel’!

© Gemeente Eindhoven

Wij waren er al langer van overtuigd, maar tot nu toe ontbrak de politieke wil. Verkeersveiligheid mag wat kosten, juist als het gaat om fietsveiligheid rondom de rotonde Weverstraat. De oproep van onze fractie om aldaar een permanente oplossing door een fietstunnel te realiseren werd nu wel door de meerderheid van de gemeenteraad gesteund. Met dit besluit kunnen wij de verkeersveiligheid voor honderden scholieren en andere fietsers aanzienlijk verbeteren.

In de huidige situatie met een dubbel fietspad, een hoogteverschil voor fietsers en automobilisten en een (te) hoge snelheid van fietsers vanuit Oeffelt ontstaan er regelmatig onveilige situaties. Veel van deze incidenten worden niet bij de politie gemeld omdat het soms nog net goed afloopt of om kleinigheden gaat. Juist dat maakte het besluitvormingsproces moeilijk: politici nemen liever besluiten op basis van harde feiten en niet vanuit een gevoel van onveiligheid. Na gesprekken met omwonenden en gebruikers van die fietsroute was voor ons de noodzaak echter helder.

Een fietstunnel kan al snel onveilig ogen of aanvoelen door een grijze kleur, een donkere en sombere uitstraling. Willen we zoiets als entree van ons stadje Gennep? Dat is voor ons geen optie. Wij willen de thema’s veiligheid en diversiteit koppelen door deze fietstunnel in de prachtige kleuren van de regenboog te laten stralen. De acceptatie en gelijkwaardigheid van alle mensen is essentieel en dus is het belangrijk om de LHBT-gedachte permanent en voor een breed publiek uit te dragen. Deze regenboogtunnel wordt een unieke, hartelijke entree voor Gennep en onze hele gemeente waarmee we duidelijk maken dat wij staan voor diversiteit, verbinding en de vrijheid om je eigen leven te leven!