Museum "De Oude Pottenbakkerij": Onze geschiedenis levend gemaakt

Het werkbezoek van de VVD Gennep ging eind mei naar het museum "De Oude Pottenbakkerij". Het museum heeft veel oude machines die nog werken. Deze werkende machines maakte voor ons de pottenbakgeschiedenis op een mooie levendige manier tastbaar.

Speciaal voor de VVD Gennep openden de vrijwilligers op vrijdag 26 mei het museum en werden wij van harte welkom geheten met een kop koffie en koekjes. De voorzitter van de stichting Theo Holthuysen toonde ons een paar filmpjes en vertelde over het ontstaan van de vele pottenbakker fabrieken in Milsbeek, Ottersum en Gennep.

In het historisch gebouw van een van deze laatste fabrieken is sinds 2016 het museum gevestigd.

Van twee ervaren pottenbakkers, Geert Jacobs en Jeroen Liebrand, kregen we een rondleiding, waarbij de historie van het pottenbakken enthousiast aan ons duidelijk werd gemaakt Zo werd vrijwel elk  apparaat  door Jeroen aangezet en aan ons gedemonstreerd. Dat gold natuurlijk niet voor de mooie  historische houtoven, de enige die nog in Nederland in takt is gebleven! Maar we konden er wel een mooi kijkje in nemen!

Geert Jacobs liet ons in zijn atelier zien hoe hij zijn befaamde keramische fluiten maakt, uiteraard ontbrak het orgel ook niet!

Het museum draait helemaal op vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben gelden verzameld voor de restauratie en ook zelf actief meegeholpen aan de restauratie en die is prima gelukt!

Vanaf zaterdag 3 juni is het museum weer op zaterdag en zondagmiddag voor iedereen geopend. Groepen kunnen ook op andere tijden.

Het museum "De Oude Pottenbakkerij" in Milsbeek biedt een boeiend inzicht in een deel van de geschiedenis van onze gemeente en is daarom een toeristisch pareltje voor onze gemeente.