Gemeente top 3 buurtpreventiegroepen NL!

Whatsapp gebruiken om de veiligheid in de eigen wijk te vergroten, zorgen dat de politie extra ogen en oren op straat heeft en dus het signaleren van onveilige situaties is de insteek voor buurtpreventiegroepen. Bewoners richten deze groepen zelf op en het zijn dus juist al deze inwoners van onze gemeente die het succes van de buurtwhatsappgroepen maken. Dat gaat in Gennep hartstikke goed! Als VVD zijn wij dan ook zeer enthousiast dat door onze oproep op 27 juni 2016 de aandacht voor deze wijze van buurtpreventie nu groots is uitgerold in onze gemeente en het aantal groepen explosief is gegroeid in 1 jaar tijd!

Telde onze gemeente in maart 2016 slechts 3 groepen, na het indienen van onze motie ter bevordering van de whatsappgroepen steeg het aantal t/m september dat jaar naar 25 en staan we nu in juni 2017 al bij 43 buurtpreventiegroepen. Een fantastisch resultaat! Kijkend naar het aantal groepen per 1000 inwoners is onze gemeente daarmee in de top 3 van alle Nederlandse gemeenten.

Als we naar de omliggende gemeenten kijken dan is dat een resultaat om trots op te zijn! Het lukt alleen Boxmeer en Mook & Middelaar om redelijk goed te scoren, alle overige gemeenten hebben niet eens één groep per duizend inwoners.

GemeenteRangAantal per 1000 inwoners
Gennep32,510
Boxmeer121,916
Mook en Middelaar271,415
Bergen780,764
Mill en Sint Hubert850,740
Grave1150,566
Venray1910,321
Cuijk2530,202
Sint Anthonis3630


Onze fractievoorzitter Janine van Hulsteijn is dan ook zeer tevreden maar ziet ook nog wel een uitdaging. ‘Mooi dat we in de top 10 staan met onze gemeente met het aantal buurtwhatsappgroepen, maar het kan nog beter! Niet alle wijken hebben al een groep dus er is nog werk te doen. Op naar een veiligere gemeente Gennep! En het is vrij simpel om in je eigen wijk aan de slag te gaan: alle informatie is te vinden op www.wapb.nl.’

In de gemeente Gennep moeten we nu de volgende stappen zetten:

  1. Zorgen voor oprichten van nieuwe buurtpreventiegroepen in wijken waar deze nog ontbreken
  2. Het succesverhaal zichtbaar maken door plaatsen van de speciale borden in alle wijken met een buurtpreventiegroep

Kortom: Volgend jaar moeten we er met z’n allen voor zorgen dat Gennep op plaats 1 staat en dus alle dorpen en wijken voorzien zijn van een whatsappgroep! Daarmee zorgen we gezamenlijk voor een veiligere gemeente!