Minister Van der Steur sluit akkoord over bestrijding grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft op 16 juni 2015 een internationaal akkoord gesloten over de bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit met drie buurlanden.

In het actieprogramma dat op 16 juni getekend is ligt de nadruk op de ontmanteling van criminele drugsnetwerken en rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als diefstal, inbraak en oplichting. In het programma staat dat de vier landen intensiever gaan samenwerken om beter zicht te krijgen op criminele samenwerkingsverbanden, dat ze meer gezamenlijke opsporingsactiviteiten zullen ontplooien en dat ze samen zullen optrekken om de opbrengsten van criminele activiteiten af te pakken.

In de grensregio’s werkten deze landen al samen om drugstoerisme te bestrijden. Het nieuwe akkoord gaat verder dan deze zogeheten Hazeldonk samenwerking. De nieuwe afspraken gaan niet alleen over de bestrijding van drugstoerisme, maar ook over de bestrijding van rondtrekkende criminele groepen en metaaldiefstal. Ook beperkt de samenwerking zich niet tot de grensregio’s. 

 

(Bron: Nieuwsbrief Grensoverschrijdende Samenwerking juni 2015 en Ministerie van Veiligheid en Justitie)