Economische groei ook in mijn gemeente?

‘De economie groeit weer!’ Dit positieve nieuws, mede dankzij de inzet van het kabinet Rutte II, kan de VVD sinds enkele weken gelukkig weer uitdragen! Het klopt ook, de economie groeit weer, maar dan bedoelen we natuurlijk de totale Nederlandse economie. In de lokale politiek moet je vooral kijken naar de ondernemers binnen je eigen gemeente. De landelijke cijfers over economische groei zijn immers geen richtlijnen voor de gemeentepolitiek. In de gemeente loop je vaak tegen problemen van een andere orde aan. Zoals leegstand in de winkelstraat, een bedrijventerrein zonder bedrijven of de kleine supermarkt in het dorp die de deuren moet sluiten. Deze drie problemen hebben gevolgen voor de leefbaarheid en de werkgelegenheid in de gemeente.

In de gemeente Gennep zit de VVD helaas in de oppositie en hebben we te maken met een links College. Met een SP wethouder Economische Zaken is er voor ons als VVD een belangrijke taak weggelegd om ‘werk’ te maken van meer economische activiteiten en de bijbehorende werkgelegenheid. 

Naast mijn raadslidmaatschap heb ik de afgelopen jaren een eigen bedrijf gehad. Daardoor heb ik een netwerk kunnen opbouwen met individuele (internationale) ondernemers en industriële kringen. Ook als raadslid is het belangrijk om je eigen netwerk verder uit te bouwen en een luisterend oor te leggen bij de ondernemers. Een manier om dit te doen is door zeer regelmatig op werkbezoeken te gaan bij lokale en regionale bedrijven. Als je dit doet is mijn advies: ga niet alleen kijken naar een presentatie of rondlopen, maar ga ook eens zelf meedoen. Zelf aan de slag door een halve dag mee te werken in een bedrijf. Dat is niet alleen hartstikke leuk en levert mooie foto’s op, maar geeft je de kans om zelf te voelen wat de meerwaarde van het bedrijf voor je gemeente is. 

Contacten

Via dat netwerk en de werkbezoeken hoor je ook of de ondernemers tevreden zijn over het gemeentelijke ondernemersbeleid en wat ze nodig hebben om zich nog beter te ontplooien. Maar je komt dan ook wel eens in contact met ondernemers die ergens tegen aan lopen of met bedrijven van buiten de gemeente die een geschikte vestigingslocatie zoeken. Dit biedt mij de kans om contacten te leggen tussen gemeente en bedrijven zoals een bouwbedrijf, gezondheidscentrum, kansspelbedrijf en uitvaartonderneming. Zij wilden zich vestigen in de gemeente Gennep, maar hadden moeite om een afspraak te plannen met de wethouder. Ik had natuurlijk kunnen zeggen ‘het is niet mijn college, dus niet mijn probleem’ … Maar dat vind ik bijzonder kortzichtig en onverstandig. Ook al zit je dan in Gennep als VVD in de oppositie, je zit er wel voor het algemeen belang van Gennep. En de gemeente is gebaat bij een goed draaiende economie, dus per definitie ook met nieuwe ondernemingen! Kortom: ik heb gezorgd dat de ondernemingen bij de wethouder aan tafel kwamen. 

Het is voor gemeentes een horror beeld om veel leegstand te hebben in hun gemeente. Als de situatie echt erg is bekruipt mij altijd zo’n ‘spookstad ’gevoel. Je kunt natuurlijk als gemeente niet heel veel tegen leegstand doen, maar wel het vestigingsklimaat positief beïnvloeden, bijvoorbeeld door aanleg van gratis WIFI voorzieningen in de binnenstad als service naar je bezoekers. Dat is sowieso van belang in het toeristische hart van Gennep. 

Als gemeente moet je op het gebied van leegstand daarnaast proactief zijn en het bij voorkeur niet tot leegstand laten komen. Kortom: ook hier is actie nodig en daarom zijn we als VVD Gennep voorstander van een actief centrum management beleid. Centrum management is een structureel organisatiekader waar o.a. de gemeente, vastgoedeigenaren, huurders en potentiële huurders met elkaar bekijken hoe het centrum aantrekkelijker en de leefbaarheid vergroot kan worden. Daarnaast bekijkt dit management hoe het economische functioneren en de concurrentiekracht van het centrum versterkt kan worden.

Ook dien je als gemeente aantrekkelijk te zijn voor ondernemers. De gemeente moet zoveel mogelijk met ondernemers meedenken, ze vertrouwen schenken en ze moeten gefaciliteerd worden zodat ze zich in de gemeente gaan vestigen.

Daarbij is mijn credo altijd: De gemeente hoeft ondernemers niet te vertellen hoe zij hun bedrijf moeten runnen, dat weten zij zelf het beste. Maar luister wel naar hun kansen en behoeftes en faciliteer dat zoveel als mogelijk.

Een goed vestigingsklimaat voor ondernemingen kenmerkt zich natuurlijk door de afwezigheid van regelgeving die belemmerend werkt voor de ondernemers. Hier kunnen we in Gennep nog wel een slag slaan, maar dat valt eerlijk gezegd niet mee vanuit de oppositierol. Toch gaan we ermee aan de slag en zullen we proberen zoveel mogelijk overbodige, tegenstrijdige en niet handhaafbare regels te schrappen. Een mooie uitdaging maar wel belangrijk, ook vanuit de oppositie!

Pionieren

Wat je, zeker als wethouder Economische Zaken, ook nog kunt doen is enthousiast ‘pionieren’. Ik noem dat 'de paden op de lanen in'; actief op zoek gaan naar bedrijven. Uiteraard is dat niet makkelijk, maar in je kantoor gaan zitten wachten tot de ondernemers bij jou aankloppen, gaat zeker niet werken! De wethouder Economische Zaken als ambassadeur van de gemeente speelt dus een cruciale rol in dit proces wat mij betreft.

Uiteindelijk maakt het volgens mij niet uit of je coalitie- of oppositiepartij bent, vanuit beide rollen kun en moet je zelfs een bijdrage leveren aan de stimulatie van de lokale economie. Vanuit beide rollen kun je ondernemers faciliteren en werkgelegenheid binnenhalen voor je gemeente, Succes!


Een opiniestuk van Janine van Hulsteijn, fractievoorzitter VVD Gennep

Gepubliceerd in P&G, blad van de VVD Bestuurdersvereniging