Omgevingswet: Het leven een beetje makkelijker maken

De Tweede Kamer heeft woensdag 1 juli met een ruime meerderheid ingestemd met de Omgevingswet en dat is een mijlpaal in het vereenvoudigen van de regelgeving in ons land. Onderstaand interview verscheen op 29 juni in Trouw.

Melanie Schultz kan zich er nog steeds over opwinden. Station Utrecht Centraal wordt verbouwd en enkele winkels moesten tijdelijk verhuizen. "Het ging om een paar meter, maar die nieuwe locatie had geen winkelbestemming", zegt de VVD-minister van infrastructuur en milieu. "Dan kost het dus een half jaar om een vergunning te regelen. Een half jaar!"

Is Nederland dichtgeregeld?
"Er zijn absoluut te veel wetten en regels en ze zitten elkaar in de weg. Stel, je wilt een schuur in je tuin bouwen. Misschien heb je een kapvergunning nodig. Via een ander gemeenteloket vraag je een bouwvergunning aan. Heb je een monumentaal pand, komen er nog meer regels bij. Misschien zit er wat vuil in de grond of moet je een bezonningsonderzoek laten doen. Mensen zien door de bomen het bos niet meer."

Het probleem is, zegt Schultz, dat de inrichting van Nederland wordt bepaald door 26 verschillende wetten. Mijnbouwwet, woningwet, wet ruimtelijke ordening. De waterwet, spoorwegwet. Tracéwet, de spoedwet wegverbreding. De wet geurhinder en veehouderij, de wet milieubeheer. De wet bodembescherming. Wrakkenwet, wet geluidhinder. Het is een lange lijst, die uiteindelijk verstikkend werkt voor bedrijven en ondernemende burgers.

Drie jaar lang werkte de minister aan een oplossing. De nieuwe omgevingswet slokt die 26 bestaande wetten op en moet, vertelt de minister in haar werkkamer op het ministerie, 'het leven een beetje gemakkelijker maken'. Vanaf 2018 is er één loket waar een burger of bedrijf aanklopt. En in één snelle procedure moet duidelijk worden of dat kantoor aan huis mag worden aangebouwd, of die kleine windmolen in de tuin kan komen, en of die lege loods mag transformeren tot een café. Het is vooral ook de bedoeling dat straks meer mogelijk is. 'Nee, tenzij' verandert in 'ja, mits'.


  

Het hele artikel leest u in Trouw