Liberale kadernota decentralisaties!

De decentralisaties op gebied van zorg en welzijn komen steeds dichterbij, want vanaf 2015 zijn alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de veranderingen bij en uitvoering van de Jeugdzorg, de Participatiewet en de aangepaste WMO. De gemeenteraad sprak daarom op 12 mei jl. over een nieuwe kadernota die voorziet de uitgangspunten voor deze nieuwe taken. Een dossier waar we voorafgaand aan de raadsvergadering al ruim 2,5 uur over hadden gesproken in de raadscommissie, dus er kon eigenlijk niet veel nieuws op tafel komen.

De VVD fractie heeft tijdens de raadsvergadering allereerst de complimenten gegeven aan de gemeentelijke organisatie over de voortgang van de voorbereiding op de taken en over deze voorliggende kadernota. Wat onze ambtenaren in samenwerking met de regiogemeenten in Noord-Limburg tot nu toe hebben bewerkstelligd is echt een topprestatie. Een compliment dat we helaas niet konden maken richting de wethouder, die tijdens de commissievergadering en de raadsvergadering weer eens steken liet vallen bij zijn inhoudelijke kennis.

Maar het is wel goed voor onze gemeente dat er nu met de kadernota een duidelijke liberale visie is waar onze burgers meer verantwoordelijkheid en taken krijgen zonder daarbij de steun van de gemeente waar dat nodig is te verliezen.

Sociale werkplaats nog in Gennep?

Wél heeft de VVD fractie tijdens de raadsvergadering enkele risicopunten besproken die grote impact kunnen hebben voor de burgers van de gemeente Gennep. Zo is één onderdeel van de Participatiewet het samenvoegen van allerlei lokale Sociale Werkplaatsen. Onze INTOS zou volgens die wetten samen moeten met de bedrijven in gemeenten als Venlo of Venray. De VVD eist van de wethouder dat onze mensen die nu bij de INTOS werken niet vanaf 2015 naar Venlo moeten voor een beschutte werkplaats, maar dat er voor onze burgers een werkvoorziening blijft bestaan in onze gemeente! Het is prima dat er één regionaal bedrijf moet komen, maar dat kan ook bestuurlijk betekenen zodat de daadwerkelijke uitvoering in de gemeenten blijft. Hier moet de wethouder werk maken van een goede oplossing!

Wachtlijsten voor de zorg!

De VVD fractie had ook hoge verwachtingen van de nieuwe politieke partij – de grootste fractie – de SP die tijdens de verkiezingscampagne ‘100% sociaal’ als speerpunt hadden. Helaas was hun inbreng beperkt. Uitgangspunt van de kadernota is een bepaald budget dat vanuit de rijksoverheid en onze gemeentelijke begroting beschikbaar is zoals dit al de afgelopen decennia is. Alhoewel in de campagne door de SP werd geroepen dat de gemeente het de afgelopen jaren niet goed heeft gedaan qua zorg en welzijn en meer geld moet vrijmaken ging de SP wél heel makkelijk akkoord met de opmerking van D66 wethouder Vandermeulen dat er wachtlijsten zullen komen als het beschikbare budget niet toereikend is. Daar gaat je 100% sociaal, het pluche en de coalitiebelangen zijn schijnbaar groter voor de SP dan hun credo 100% sociaal!

Regionale samenwerking goed voor Gennep?!

Tot slot werd nog gesproken over de vorm van de regionale samenwerking. U zult de afgelopen maanden gehoord hebben over de discussie met welke gemeenten we samen willen of moeten werken. Wekenlang hing er een mogelijke ambtelijke fusie met Venray in de lucht. Wettelijk zijn we op dit moment verplicht om met Noord-Limburg op te trekken. Maar de VVD wil dan ook de juiste vorm van samenwerking. Niet dat we een tweede Floriade-debacle krijgen of nog erger! Het College van burgemeester en wethouders is blijkbaar al akkoord gegaan met een modulaire gemeenschappelijke samenwerkingsregeling. Volgens wethouder Vandermeulen mag de raad hier ook nog een keer over mee praten, maar in principe is die keuze bestuurlijk al gemaakt. Maar wat dat dan precies is? De wethouder zegt dat we bij deze vorm uiteindelijk regionale kaders hebben maar zelf onze producten kunnen kiezen. Meer kon die er niet over zeggen. De VVD eist een overzicht van alle onderzochte vormen van samenwerking met alle afwegingen voordat we echt gaan samenwerken!