Met commotie nieuw college begonnen

Op maandag 12 mei is het nieuwe college geïnstalleerd en het coalitieprogramma besproken. De vergadering ging om allerlei redenen met de nodige commotie gepaard. Zo werd de oppositie, bestaande uit CDA, PvdA en VVD gevraagd in te stemmen met het coalitieakkoord 'Doen' van de partijen SP, D66 en Kern. De reactie van onze fractievoorzitter was uiteraard: "dat gaat de VVD dus niet doen!".

Het debat kenmerkte zich door een zeer goed inhoudelijk voorbereide oppositie en een naar het leek daardoor verraste coalitie. Dat was natuurlijk op voorhand al te verwachten want als je op de raadsagenda zet 'instemmen met coalitieakkoord Doen' en de oppositie zou daarmee daadwerkelijk instemmen, dan geef je dus steun aan de coalitie en zet je je als oppositie volkomen buiten spel.

Maar de oppositiepartijen waren wakker en behandelden inhoudelijk hun bezwaren op Doen. Na verhitte discussies werd er gestemd en was de uitkomst niet verrassend: 11 stemmen voor (SP, D66 en Kern) en 6 stemmen tegen (CDA, VVD en PvdA). 

Kijkend naar het spektakel gisteren, belooft het een roerige raadsperiode te worden!


Hieronder treft u de inbreng in eerste termijn aan van de VVD fractie.

De titel van het akkoord is ‘doen’, maar wat gaan we in Gennep nu eigenlijk doen?

Allereerst wil de VVD u meenemen in de gebeurtenissen rond onze onderhandelingen.

De uitslag van de verkiezingen was duidelijk, 2 winnaars, 3 verliezers en 1 stabiele middenmoter.

De VVD ging bij de coalitieonderhandelingen voor de noodzakelijke vernieuwingen in de Gennepse gemeentepolitiek. Daarbij werd alles gelegd langs de lat van nut en noodzaak. De VVD was ook bereid om punten in te leveren. Na een veelbelovend begin struikelde het echter bij de rondweg Milsbeek, over mogelijke opties was niet te praten met de andere 2 partijen. Dat gegeven gaf de doorslag dat de VVD besloot uit de onderhandelingen te stappen. De VVD had er geen vertrouwen meer in dat de door ons gewenste vernieuwing kon worden gerealiseerd.

De SP koos er voor om niet verder te gaan met de winnaar VVD, maar in plaats van de VVD nog een verliezende partij: de Kern te laten aansluiten. Nou, met zo’n combinatie ik geef het je te  doen! Succes!

De constellatie in de coalitie zal de komende jaren altijd zijn: 2 oude tegen 1 nieuwe! En kijkend naar het aantal raadsleden 6 van de oude coalitiepartijen en 5 nieuwe! Daarmee kunnen we in Gennep de vernieuwing helaas wel op ons buik schrijven…. Het establishment heeft de SP ingelijfd, de politieke touwtjes zijn weer in handen van de sinds decennia heersende partijen van Gennep en vernieuwing is zoek.

En dat blijkt eveneens uit het stuk ‘doen’, want het is op punten tegenstrijdig, onvolledig of niet duidelijk, enkele voorbeelden:

  1. Sport staat er niet in, gaan ze dus schijnbaar niets mee doen!
  2. Passend onderwijs staat er niet in, gaan ze dus schijnbaar niets mee doen
  3. Jeugdzorg, de zwaarste decentralisatie staat er niet in, gaan ze dus schijnbaar niets mee doen
  4. Cultuur staat er niet in, gaan ze dus schijnbaar niets mee doen!
  5. Intos staat er niet in, gaan ze dus schijnbaar niets mee doen!
  6. Openheid en transparant bestuur staat er niet in, gaan ze dus schijnbaar niets mee doen!
  7. Hameren op rust in de kernen aan de ene kant, maar gratis rondweg aanleggen gaan ze niet doen!

Het stuk ‘doen’ roept dan ook voornamelijk veel vragen op, te weten:

  1. Wanneer is volgens de coalitie sprake van direct belang van onze burgers? (pag 5)
  2. Wat gaat u doen en wat is uw visie aangaande het programma Veiligheid?
  3. Hoe gaat u de positie van de gemeente in de VRLN beter borgen (pag6)
  4. Rondweg Milsbeek: Welke investeringen moeten hiervoor worden gedaan? En welke overlast wordt hier bedoeld? Geluidsoverlast? Overlast voor de gezondheid? Verkeersonveiligheid? Aantasting woongenot en/of leefbaarheid? Overlast van de zandtransporten? Of overlast van alle verkeer? (pag. 7)
  5. Hoe komt het dat we van dhr. Wessels groots uit de krant mogen vernemen dat er een extra fietsbrug komt? Hebben we daar geld voor? Waarom staat dit niet in het coalitieakkoord? Hoe gaat u dat DOEN?
  6. En waar is nu het 100% sociaal van de SP? In de onderhandelingen werd al gezegd dat minder dan 100% ook nog sociaal genoeg is, maar in dit akkoord is elk sociaal beleid zoek.
  7. Wat is het nut en noodzaak en direct belang van de burgers bij de maasstrandjes?

Al met al een coalitieakkoord waar je met een loep moet zoeken naar vernieuwingen en uiteindelijk slechts voorlopige onduidelijkheeden en tegenstrijdigheden kunt vinden. Maar welke punten heeft nu eigenlijk welke partij binnen kunnen halen? Nou eigenlijk niemand echt veel: D66 scoort als grootste verliezer de Maasstrandjes maar laat hun eigen Niersdalbrug al na twee minuten onderhandelen vallen. Kern krijgt weer een kernenwethouder, die hadden we de afgelopen periode ook al en nog nooit was het contact met de dorps- en wijkraden zo slecht. En dan de SP… niet echt wat punten binnengehaald en met deze coalitie dus de verliezer van de onderhandelingen. SP, het had anders gekund met andere keuzes! Dat leidt voor de VVD tot de volgende conclusie:

Instemmen met een coalitieakkoord zonder vernieuwing of visie? Dat gaat de VVD niet doen!

De VVD staat juist nu voor:

  1. Werk: de gemeente stimuleert ondernemers om werk te bieden!
  2. Veiligheid: de gemeente zorgt voor een veilige gemeente!
  3. Mobiliteit: alle dorpen en wijken zijn bereikbaar en leefbaar!
  4. Financiën: orde op zaken zodat we de burgers kunnen ontlasten!

Wij waren en zijn nog steeds voorstander van de Rondweg Milsbeek, omdat die goed is voor de mobiliteit, de veiligheid in Milsbeek en de lokale werkgelegenheid. En financieel gezien kost die de gemeente Gennep geen cent.

Wij staan voor degelijke financiën en een huishoudboekje dat op orde is. Wij kijken ernaar uit hoe de beoogde wethouder voor een sluitende begroting gaat zorgen die kan rekenen op breed draagvlak in de raad en bij de burgers van Gennep die hij zo waardeert en waar hij zo veel mee heeft.

De VVD wenst succes met de nieuwe coalitie, maar let op: Eerst denken en dan doen!


In de media: