VVD trekt zich noodgedwongen terug uit coalitieonderhandelingen

De partijen VVD, SP en D66 hebben de afgelopen twee weken hard gewerkt om tot elkaar te komen. Wat er aanvankelijk zeer positief uitzag draaide op het moment dat de diverse projecten ter sprake kwamen. De VVD heeft daarbij de insteek genomen om alle projecten langs te lat van nut en noodzaak te leggen. Een voorbeeld hiervoor zou zijn de Niersdalbrug: wat de VVD betreft is nut en noodzaak van dit bruggetje niet aanwezig.

In tegenstelling tot de andere projecten is wat de VVD betreft bij een project nut en noodzaak onomstotelijk vastgesteld: de rondweg Milsbeek. De VVD wil met de nieuwe coalitie graag aan de slag om problemen binnen onze gemeente op te lossen, en dit is er een! Deze rondweg is nodig om de verkeersproblematiek rond Milsbeek en de bijbehorende veiligheidsproblematiek en maatschappelijke onrust op de Zwarteweg integraal op te lossen. De financiële dekking voor de aanleg van de rondweg is voor rekening van de ontzander Teunesen Zand en Grint. Ook de ontzander wil de rondweg om daarmee een maatschappelijk probleem voor de toekomst definitief te regelen. D66 is niet bereid gebleken op welke wijze dan ook serieus met dit probleem en mogelijke door de VVD aangedragen oplossingen om te gaan. Terwijl de VVD op diverse onderwerpen concessies heeft moeten doen, gaat het nu te ver om een definitieve oplossing voor de verkeersproblematiek en veiligheid zonder argumentatie en discussie aan de kant te schuiven.

Gedurende de afgelopen dagen heeft de VVD het overleg en de besprekingen met de SP als uitermate constructief en voortvarend ervaren. Er is een vertrouwensbasis ontstaan tussen de twee fracties en de kandidaat-wethouders van SP en VVD. Gezien de ontstane situatie is het wat de VVD betreft niet voor de hand liggend om verder te onderhandelen met D66. De VVD zou er de voorkeur aan geven verkennende gesprekken samen met de SP aan te gaan met zowel het CDA als KERN. Duidelijk is dat de SP als grootste partij aan zet blijft om hierin een keuze te maken.

Janine van Hulsteijn

Fractievoorzitter VVD Gennep