Holger Rodoe: De ziekenauto, vaak later dan je denkt

We zitten vanaf 5 uur te wachten en die ambulance is er nog steeds niet. Het is inmiddels 8 uur en het gaat niet best. Telefoon: het ziekenhuis, ze willen weten waar we blijven. Nog maar eens de spoedeisende hulp bellen. Ze zijn verbaasd, maar ja, het is heel druk, ze krijgen de mensen niet weggewerkt. Het is al laat in de avond als de ambulance eindelijk arriveert.

Helaas is dit geen incident. Dit soort verhalen hoor ik veelvuldig. De opkomsttijden van de ambulances zijn vaak ontoereikend. Maar laat ik vooropstellen: opkomsttijden vallen het ambulancepersoneel niet aan te rekenen. Ze staan aan het front van de hulpverlening en zijn vaak de kop van jut als het niet goed gaat. De directie van AmbulanceZorg Limburg-Noord is verantwoordelijk voor deze schrijnende situatie.

In 2018 heeft AmbulanceZorg besloten de Gennepse post te schrappen. ‘Onze’ ambulance verhuisde naar Nieuw-Bergen. Daardoor zouden de opkomsttijden, ook in onze gemeente, beter worden. Feit is echter, dat in onze gemeente nog steeds niet wordt voldaan aan de afgesproken opkomsttijden. Onlangs zei de directeur van AmbulanceZorg dat de ambulance voor Gennep nu uit Uden komt.

AmbulanceZorg moet orde op zaken stellen. Eigenlijk moet gewoon weer een ambulancepost in Gennep komen, zodat wel kan worden voldaan aan opkomsttijden. In de Gennepse brandweerkazerne zal altijd plek beschikbaar zijn voor een ambulance. Dat werkte de afgelopen jaren goed, dus die succesvolle samenwerking kunnen we herstellen.

Tot die tijd mogen we blij zijn met onze brandweervrijwilligers. Het Snelle Interventie Voertuig van de brandweer is voorzien van apparatuur om bij een hartstilstand en andere calamiteiten te kunnen helpen. Maar de brandweer wordt niet automatisch gealarmeerd en er gaan geruchten dat ook dit voertuig uit Gennep zal verdwijnen. Mijn gezonde verstand zegt me dat het zo ver niet mag komen!

Holger Rodoe, fractievoorzitter