Minder vaak borstonderzoek? Onacceptabel!

Een doordeweekse ochtend, niet lang geleden. Ik zit wachtend in een container bij de Groes, tot ik aan de beurt ben voor het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek… Het voelt anders dit keer; ingrijpender, persoonlijker. Ik weet waardoor dit komt: onlangs weer iemand in mijn directe omgeving die de diagnose borstkanker kreeg… ‘hopelijk is alles goed bij mij’, ik heb een beklemmend gevoel.

Bij mij groeide het besef hoe belangrijk dit onderzoek is: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Jaarlijks meer dan tienduizend nieuwe diagnoses, de meest voorkomende kankervariant bij vrouwen. Logisch, dat ik mensen ken die borstkanker hebben (gehad). In Nederland zijn dat inmiddels meer dan 200.000 vrouwen. Dagelijks sterven ongeveer 8 mensen aan de gevolgen van borstkanker…

Het bevolkingsonderzoek redt mensenlevens, vroegtijdige signalering is essentieel. Vrouwen krijgen vanaf hun 50e tot hun 75e elke twee jaar een oproep. Daarmee worden jaarlijks 1.450 sterfgevallen voorkomen. Dat is toch de moeite waard zou je zeggen?!

Ik schrok er dan ook van dat de Rijksoverheid heeft besloten de onderzoekstermijn te verlengen van 2 naar 3 jaar vanwege Covid19 en het personeelstekort.

Reden genoeg dus om bij de enige vrouwelijke wethouder van de gemeente Gennep, Janine van Hulsteijn aan de bel te trekken. Al snel bleek dat Janine ook de gevaren en gevolgen van borstkanker van zeer dichtbij heeft gezien en gevoeld. Beiden hebben wij van ervaren dat het bevolkingsonderzoek vroegtijdig afwijkingen signaleert en daarmee kansen biedt tot een succesvolle behandeling. Wij zijn het van harte met elkaar eens: mogelijke consequenties van het verlengen van de onderzoeksintervallen zijn zeer zorgelijk, eigenlijk gewoonweg onacceptabel!

Een signaal is nodig richting de landelijke politiek. Meerdere gemeenteraden in Nederland hebben zich inmiddels tegen die nieuwe regeling al uitgesproken. Janine en ik zitten beiden niet in de gemeenteraad, vandaar dat wij via deze weg de aandacht van alle partijen willen vragen: Gemeenteraad, spreek je uit tegen het uitstellen van borstonderzoek. Ga de strijd aan tegen borstkanker en maak je hard voor onderzoek!

En tegen alle vrouwen wil ik, mede namens Janine van Hulsteijn, zeggen: blijf gezond!

Mariëlla van den Bogaart, Ven-Zelderheide