Meer veiligheid nodig voor onze burgers!

Hoe veilig is het in de gemeente Gennep? Hoe veilig voelen zich de inwoners? En hoe gaan we het veiligheidsbeleid de komende jaren vormgeven? Allemaal belangrijke vragen die afgelopen maandag 9 februari 2015 aan de orde kwamen in de commissie Bestuur en Organisatie. Daar werd het nieuwe Integrale Veiligheidsbeleid en de begroting van de Veiligheidsregio Limburg-Noord besproken. De VVD Gennep vroeg tijdens die vergadering aandacht voor de veiligheid in onze gemeente en het veiligheidsgevoel van onze burgers.

Aandacht voor het aantal wijkagenten
Er is vanuit de rijksoverheid een richtlijn voor het aantal wijkagenten dat een gemeente zou moeten hebben. Die richtlijn is 1 wijkagent per 5000 burgers. De gemeente Gennep heeft ruim 17000 inwoners en feitelijk slechts 1 wijkagent. De VVD hecht er belang aan dat de komende jaren alsnog geprobeerd wordt om aan deze richtlijn in betere mate te voldoen. Daarnaast is het vooral van belang dat de burgers van de gemeente Gennep zich veiliger voelen dan dat het nu het geval is. Dat we voldoen aan het aantal wijkagenten is hiervoor een nodige ontwikkeling, maar we moeten nog verder kijken. Het doel voor het gemeentelijk veiligheidsbeleid voor de komende jaren moet zijn: een veilige gemeente en een veilig gevoel voor burgers! 

Drugproblematiek niet doorschuiven, maar aanpakken 
Tijdens de commissievergadering onderschreef de burgemeester De Koning als portefeuillehouder dat de gemeente Gennep te maken heeft met een drugsproblematiek. Iets waar de VVD in het verleden al aandacht voor vroeg. Er is een drugsproblematiek in de gemeente Gennep, maar we hebben als gehele gemeenschap een verplichting dit op te lossen. We kunnen dit probleem niet alleen aan de politie overlaten. Elke burger die getuige wordt van illegale handelingen zoals drugsverkoop heeft de verantwoordelijkheid om aangifte te doen. Als VVD steunen wij deze oproep in de hoop dat we daarmee een stap zetten richting een veiligere gemeente Gennep! 

Ambulance voor Gennep behouden
Op dit moment is er een tijdelijke pilot met een ambulancepost in de Gennepse brandweerkazerne. Het lijkt er op dat deze post een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid en zorgverlening in de gemeente Gennep en de omliggende regio. Maar nu is het zaak om deze pilot om te zetten naar een permanente oplossing: We moeten strijden voor behoud van de ambulancepost!

Brandweer blijven verbeteren 
Een voortdurend aandachtspunt blijft de brandweer. De wettelijke opkomsttijden bij calamiteiten zijn een flinke uitdaging. Op dit moment is er een pilot met de Snelle Interventie Voertuigen (SIV) die in tegenstelling tot de tankspuitauto sneller op locatie kan zijn. Als VVD steunen wij deze pilot om te onderzoeken of dit meer dan een tijdelijke oplossing is. Maar op dit moment zijn wij er nog niet van overtuigd dat de SIV moet blijven. Dit nieuwe voortuig lijkt niet dé oplossing voor als er een brand is in de gemeente. Als VVD Gennep kijken wij uit naar een evaluatie van de pilot en gaan we graag het gesprek aan met de Veiligheidsregio en de brandweermensen uit Gennep! 

Dus… 
Zoals u kunt zien zijn er nog steeds diverse open vragen en aandachtspunten als het gaat om het veiligheidsbeleid in onze gemeente. Wij blijven dit volgen en we zullen blijven opkomen voor meer veiligheid en een beter veiligheidsgevoel in de gemeente Gennep!