VVD bezoekt CNC: Uitbreiding goed voor milieu!

In de afgelopen vergadering van de raadscommissie Ruimte en Economie werd onder andere gesproken over een uitbreiding bij CNC Grondstoffen B.V. uit Milsbeek. Om naast het raadsvoorstel ook een indruk te kunnen krijgen van de feitelijke situatie ter plaatse heeft ons raadslid Holger Rodoe een afspraak gemaakt voor een werkbezoek. Wij maken gebruik van de gekregen informatie om de overige fracties die in de commissie nog twijfelden van de noodzaak van deze plannen te overtuigen.

Op maandag 16 februari zijn daarom zes VVD vertegenwoordigers op bezoek gegaan bij CNC Grondstoffen om in gesprek te gaan met directeur Tom van Wijk en Jan Jansen, lid van het managementteam. Door een presentatie en een film hebben wij een goed overzicht gekregen van de producten die CNC Grondstoffen maakt. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de plannen voor een uitbreiding in Milsbeek. CNC Grondstoffen heeft in Nederland twee grote verwerkingsbedrijven, in Milsbeek en in Moerdijk. In Moerdijk worden de grondstoffen (paardenmest, kippenmest, stro en gips) verwerkt tot het eerste tussenproduct. Ruim de helft van dit product blijft in Moerdijk en wordt daar verder verwerkt tot het eindproduct. Maar een overgroot deel van de andere helft wordt ter verwerking dagelijks met vele vrachtauto’s naar Milsbeek vervoerd.

De champignonteelt in Nederland staat sinds een aantal jaren zwaar onder druk. Veel agrarische ondernemers hebben moeite om hun hoofd boven water te houden als het rendement per m2 niet wordt verhoogd. Deze productieverhoging kan alleen worden gerealiseerd als de teelt wordt gestart met een kwalitatief hoogstaand product. CNC wil met deze trend meegaan en hun klanten ondersteunen. Een beter product van CNC kan ontstaan als dit in het productieproces meer dagen tijd heeft om zich te ontwikkelen. Dit is de belangrijkste reden om op korte termijn een uitbreiding in Milsbeek te realiseren. Alhoewel er kwantitatief dus geen stijging zal plaatsvinden van de productie bij CNC, zal er kwalitatief een grote vooruitgang plaatsvinden bij het eindproduct. Een ontwikkeling die CNC een betere concurrentiepositie en meer toekomstbestendigheid voor het bedrijf biedt. Daarnaast is de uitbreiding van essentieel belang in het voortbestaan van de Nederlandse champignonteelt. 

Belangrijk aandachtspunt tijdens het bezoek van de VVD was het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap van CNC. Door het tussenproduct naast in Moerdijk ook in Milsbeek te gaan produceren ontstaan er veel voordelen voor de maatschappij. Voor de inwoners in gemeente Gennep zijn de belangrijkste voordelen: 

  • Minder vrachtauto’s over de Rijksweg door Milsbeek (van 150 tot 60 per dag) 
  • Nieuwe werkgelegenheid in de nieuwbouw van de eerste fase
  • Betere gebiedsinpassing in overleg met de direct omwonenden
  • Minder stankoverlast voor de direct aanwonenden aan de Onderkant en de Potkuilen door een hogere schoorsteen.

Oudere inwoners van de gemeente Gennep hebben wellicht nog negatieve herinneringen aan stankoverlast in de zeventiger jaren door het produceren van het tussenproduct uit fase één. CNC heeft in de uitbreidingsplannen rekening gehouden met deze nadelen en zal deze door verhoging van de bestaande schoorstenen en een interne luchtzuivering zo goed mogelijk opvangen. Met deze techniek is het in Moerdijk gelukt om hetzelfde product te produceren zonder enige klachten van omwonenden.

Na afloop van de presentatie konden de VVD vertegenwoordigers tijdens een rondleiding over het terrein en een bezichtiging van de productietunnels zelf vaststellen, dat de geur binnen in de gebouwen blijft en zal blijven. 

De VVD is blij dat deze belangrijke werkgever in de gemeente Gennep met een grote investering het milieu wil verbeteren en het eigen bedrijf toekomstbestendig wil maken. Met deze plannen kiest CNC ook voor de toekomst bewust voor Milsbeek en de gemeente Gennep. Dat is in belangrijke mate goed voor de werkgelegenheid en lokale economie. De VVD is van mening dat CNC een juiste koers vaart binnen de gestelde wettelijke kaders en zelfs de mogelijkheden openhoud om ook in de toekomst aan deze en nieuwe wettelijke kaders te kunnen voldoen. De VVD zal daarom voor het raadsvoorstel stemmen en bewust voor behoud van CNC in Milsbeek kiezen.