2022, een jaar van veranderingen…

Het was een bijzonder jaar voor de gemeente Gennep, maar zeker ook voor ons lokale kluppie van de VVD. Behalve de oorlog in Oekraïne, die ook voor onze gemeenschap veel impact had, bleven het hele jaar ook nog wel de coronaperikelen, en haar gevolgen, doorsudderen. Voor de lokale politiek waren de gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk ijkpunt… als Gennepse VVD voerden wij voor het eerst als coalitiepartij een verkiezingscampagne met de successen van de afgelopen jaren. Het leverde ons een mooi resultaat op met behoud van drie zetels in de raad. De uitslag betekende evenwel een einde van de coalitie met CDA, SP en VVD.

Na de onderhandelingen met CDA en ELsss werd ik opnieuw wethouder namens de VVD. Ondertussen was er in onze raadsfractie een flinke wisseling van de wacht: richting de verkiezingen had Fred Knigge al besloten niet terug te keren als raadslid, vervolgens nam Holger Rodoe afscheid om wethouder te worden in buurgemeente Mook en Middelaar. Het fractievoorzitterschap werd overgedragen aan Bram Nijst, die nu met Mariëlla van den Bogaart en Beppie Bosten twee dames naast zich heeft in de raadzaal. Een vernieuwde fractie met fris elan!

Een nieuwe coalitie resulteerde voor mij ook in een deels andere portefeuille. Openbare ruimte en verkeer werden ingeruild voor Werk & Inkomen, Sport en accommodaties. Daarnaast bleef ik verantwoordelijk voor Financiën, Economie en Toerisme. Leuke nieuwe uitdagingen dus voor mijn tweede termijn als wethouder met daarin nu ook naast de hardere domeinen, ook de wat zachtere domeinen en deze betere balans bevalt me goed! De internationale ontwikkelingen zorgden ervoor dat we in 2022 flink aan de bak moesten als gemeente. Enerzijds de opvang van meer dan 400 Oekraïense vluchtelingen en anderzijds de noodzaak om onze eigen inwoners te ondersteunen bij stijgende prijzen voor stroom, gas en levensonderhoud. Naast korte termijn oplossingen was dit voor mij mede aanleiding om het armoede- & minimabeleid te actualiseren, dat hopelijk in de eerstvolgende raadsvergadering zal worden vastgesteld.

Een bijzonder jaar… met alle crises die er waren en nog steeds zijn, maar zoals gezegd ook met vernieuwing binnen onze eigen club. Het was bijzonder om te zien hoe we als gemeenschap de uitdagingen van dit jaar gezamenlijk met z’n allen het hoofd hebben weten te bieden. Dat geeft vertrouwen in de toekomst. Al met al kijk ik terug op een uniek jaar en als ‘nieuwe’ wethouder sport was het sportgala voor mij toch echt wel een van de hoogtepunten, een mooie afsluiting van 2022.

Nu op naar 2023 waarin we als gemeentebestuur, maar zeker ook wij als VVD opnieuw klaarstaan om op te komen voor alle inwoners van de gemeente Gennep!

Janine van Hulsteijn