In memoriam: Johan Smedema

Een onmisbare man, een baken op de achtergrond, dát was Johan voor ons. Johan Smedema had nooit de ambitie om de politieke arena in te stappen en op een verkiesbare plaats te staan voor de gemeenteraad. Dat was niet alleen slecht te combineren met zijn eigen makelaarskantoor, maar bovenal lag zijn voorkeur toch écht buiten de schijnwerpers. Dat weerhield hem er echter helemaal niet van om binnen de Gennepse VVD uit te groeien tot belangrijke steunpilaar. Met zijn plotselinge overlijden laat hij een enorme leegte achter binnen onze club.

Natuurlijk was Johan Smedema in Gennep en de hele regio een bekend persoon, zijn hechte band met de VVD Gennep was echter minder bekend. Hij werd al vlak na de oprichting in 1974 lid van onze afdeling en droeg op de achtergrond bij aan de ondersteuning en advisering van raadsleden. Zijn lokale betrokkenheid bij de VVD werd intensiever vanaf 1984 toen hij met regelmaat ledenvergaderingen of fractievergadering ging bijwonen en vervolgens vaste notulist werd. Met het teruglopende ledenaantal stortte Johan Smedema zich op het bedenken van unieke activiteiten en ledenwervingsacties. Hij richtte in 1987 een werkgroep ledenwerving op die samen met de ‘propaganda commissie’, waar hij tevens lid van was, door de jaren heen bezoeken van prominente VVD’ers organiseerde.

Zijn ondersteunend werk werd minder in de periode dat zijn vrouw Anjo ernstig ziek werd en overleed, maar al snel was Johan weer de steun en vraagbaak voor de fractie voor alle vragen op het gebied van ruimtelijke ordening, verkeer en economie. Als hij zelf geen antwoord wist, kon hij in zijn enorm netwerk wel altijd iemand vinden, die hulp kon geven. Het was in 2008 dat hij ook weer zijn befaamde rol als organisator hervatte met een bezoek van VVD’ers Mark Rutte en Henk Kamp aan lokale ondernemers.

In 2010 verkeerde de Gennepse VVD in zwaar weer, niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad en met teruglopend ledenaantal. Opnieuw was Johan Smedema één van de sleutelfiguren voor de nieuwstart, samen met Marian de Bruijn en José Roovers benaderde hij nieuwe mensen, lokale ondernemers en zocht hij sponsoren. Dat was ook het moment voor hem om toch een stapje in de schijnwerpers te zetten: Johan werd lid van het afdelingsbestuur tot 2015 en hielp daarmee onze partij op weg naar mooie verkiezingsresultaten in 2010 en 2014. Ook na zijn afscheid uit het bestuur bleef hij volop actief met het organiseren van ons 40-jarig jubileum en zijn steun bij bezoeken van toenmalige ministers Opstelten en Kamp.

Voor zijn jarenlange inzet binnen de VVD en zijn betrokkenheid bij tal van andere maatschappelijke organisaties kreeg Johan Smedema in 2018 een lintje. Na bijna twee jaar werk vanuit de VVD Gennep met de Rotary en de Vrienden van het Maasziekenhuis werd Johan gedecoreerd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor hem een volstrekt onverwacht en des te leuker moment.

Johan, was onze nestor. Geen vraag was hem teveel. Of het nou ging om een inhoudelijk thema of een levensles of -raad, bij Johan konden wij altijd terecht. En in moeilijke tijden? Dan was Johan er met een relativerende opmerking en beurde ons op. Zijn motto was dan ook “zeg niet, wat doet de ander voor mij, maar wat kan ik doen voor de ander”. In 2019 hebben we Johan dan ook, volkomen terecht, Lid van Verdienste van de VVD Gennep gemaakt.

De afgelopen jaren werd zijn betrokkenheid bij de dagelijkse politiek en het fractiewerk wat minder. Maar hij bleef trouw deelnemer van alle sociale activiteiten binnen onze club. Van maandelijkse borrel tot fietstocht, Johan was bijna altijd aanwezig. Want, van gezellig samenzijn, met verplichte knuffel, en een goed glas wijn genoot onze liberaal Johan tot in de diepste vezel van zijn lijf.

Wij kijken terug op vele prachtige, unieke momenten die we hebben mogen beleven samen met Johan. Het bericht van zijn onverwachte ziekte raakte ons allen enorm. Door zijn overlijden zijn wij diep getroffen. Johan zal gemist worden binnen onze club…

VVD Gennep zat in jouw hart…
Johan, je blijft in ons hart!


Namens de leden van de VVD 

Janine van Hulsteijn
Bram Nijst
Holger Rodoe