Het witte goud van Limburg…

Althans, zo worden die heerlijke asperges van Limburgse grond vaak genoemd. Maar weinigen weten dat asperges pas na flink wat omzwervingen hier terechtkwamen. Via Frankrijk naar Nederland, Groningen, de Noord-Hollandse kust en zuid-west Brabant. En pas na de 2e wereldoorlog bij ons, in Limburg.

Bijvoorbeeld in Milsbeek, waar Aspergekwekerij Berns al bijna 60 jaar dat witte goud teelt en verkoopt aan restaurants en particulieren. Zo aan het begin van het seizoen dus een mooie gelegenheid voor een VVD werkbezoek.Een tiental VVD ers, waaronder natuurlijk de raadsleden Bram Nijst, Beppie Bosten en Mariella van den Bogaart, luisterden onder het genot van koffie, thee en aspergebroodjes naar de uitleg over het bedrijf, door KoenJos, die samen met broer BertiePierre het bedrijf van hun vader voortzetten.

KoenJos vertelde honderduit, over de zeven jaar oogsten van een aspergebed. Waarna dat stuk grond zo'n jaar of dertig niet meer geschikt is voor de aspergeteelt. Maar ook over nieuwe trends, groene en zelfs paarse asperges. Over het wassen, automatisch sorteren en schillen van de verschillende kwaliteiten, dikker, dunner, mooi recht of een beetje krom. Kortom, heel interessant om zo wat meer aan de weet te komen over zo'n gespecialiseerd bedrijf. En daar is een werkbezoek ook voor bedoeld, natuurlijk.

Vanzelfsprekend mochten we niet weg voordat we hadden gezien hoe de asperges gestoken moeten worden. VVD lid Silvia van Emmerik bleek een natuurtalent, KoenJos hoefde het maar een keer voor te doen…

Familie Berns, bedankt voor een interessante middag en jullie gastvrijheid!