Mantelzorgers onvoldoende gewaardeerd

Althans, zo denkt de lokale VVD er over. De raadsleden Beppie Bosten (economie) en Mariella van den Bogaart (sociale voorzieningen) zullen hierover dan ook vragen stellen aan het college.

Enkele jaren geleden organiseerde de gemeente een zogeheten Mantelzorgmarkt. De bij de gemeente aangemelde mantelzorgers kregen een bedrag, te besteden bij de lokale ondernemers die daartoe een heuse markt hadden ingericht. De gemeente sprak hiermee haar waardering uit voor de mantelzorgers en ondersteunde tegelijkertijd lokale ondernemers. In coronatijd moest noodgedwongen afgezien worden van een fysieke markt, maar de mantelzorgers ontvingen wel een bedrag, dat vrijelijk kon worden besteed.

De verantwoordelijke wethouder heeft nu anders beslist. Er wordt weliswaar nog steeds een bedrag per mantelzorger gereserveerd, maar de besteding hiervan komt in handen van de zogeheten dorpsverbinders en wijkondersteuners. Die mogen dan beslissen waar dat bedrag aan gaat worden besteed, bijvoorbeeld een bloemetje, een lunch of een gezamenlijk feestje. Dus geen vrije keuze meer voor de mantelzorger, terwijl ook besteding bij de lokale ondernemer niet vanzelfsprekend meer is.

Wat de VVD betreft moet niet getornd worden aan een bewezen goed en gewaardeerd concept.
Waardering voor de mantelzorger, een vrij te besteden bedrag met als enige voorwaarde dat het bij de Gennepse winkelier of horeca wordt uitgegeven. Win-win heet dat…